Христо Иванов: Защо ВСС не покани Министерството на правосъдието в експертизата за софтуера на СГС

Вторник, 16 Декември 2014 20:35 Публикувана в Очи в очи Прочетена 751 пъти
Хр.Иванов за съдебната реформа. Хр.Иванов за съдебната реформа. Снимка: novini.bg

Христо Иванов, министър на правосъдието, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:


Как потърпевшите от манипулирания избор на съдия, при възникнало съмнение, могат да си потърсят правата? 

  Христо Иванов обясни, че това трябва да стане в рамките на конкретното производство, в което е имало индикации, че е имало манипулация. Той продължи, че това, че софтуерът не е достатъчно защитен по принцип, изобщо не означава, че по всяко дело или по мнозинството от делата има манипулация. Дори на една от инстанциите да е имало някакви такива съмнения, делата се гледат на няколко инстанции, така че изобщо не може да се говори за някаква обща несигурност.

„Много пъти искането на отвод на съдия не се приема и втори пример – няма да си купувам първа и втора инстанция, ще си купя касационната и там ще ми разпределят подходящия съдия”, отбеляза водещата Илиана Беновска, на което правосъдният министър отговори, че именно затова се полагат толкова усилия да се премахнат всякакви съмнения от възможна намеса в софтуера за случайно разпределение. „Колегите от ВСС ме обвиняват, че ги натискам, но това е много важно и не виждам защо това, че трябва да се свърши някаква работа, която е от обществен интерес и за която трябва да се отчитам пред ЕК, трябва да е натиск”, категоричен бе той. Водещата изясни, че през 2012 ВСС е спуснал инструкция как да се извършва този случаен избор и е оставил правото на всички съдилища да си изработват вътрешни правила, ерго е оставил корупционната вратичка отворена за тях самите и едва сега са направени ясни и валидни за всички правила, едва 2 години след неговото сформиране, на което Христо Иванов отговори, че наистина това е част от проблема. Той продължи, че държавните органи работят по определен алгоритъм и той трябва да се спазва, за да има законност, така че наистина понякога изглежда, че темповете са бавни, но трябва да се мине по някакъв път, въпросът е да се върви с ясни намерения и последователност.„Ясно е за всички, че правосъдието е основата на държавността, няма да има законност, няма да има сигурност, няма да има икономически просперитет и инвестиции без правосъдие, въпросът е, че ние ходим, правим някакви изявления, но когато дойдем до конкретни казуси, когато има конкретни факти, на които трябва да се даде отговор, да има ясна институционална реакция, там се дъним. Затова въпросът е по конкретните казуси, които са пред нас, да имаме ясен отговор”, категоричен беше правосъдният министър.

Проверките на сигурността на софтуера „Лоу чойс”, назначени от ВСС и фактът, че не е поканен представител на Министерството на правосъдието. 

   Христо Иванов каза, че щом вече е установено, че има съмнение и е доказано, че софтуерът може да бъде манипулиран, трябва да има и бърза реакция и попита какво точно би ни дало, ако сравним „Лоу чойс” с останалите софтуери, при условие, че той се прилага в 96% от съдилищата. Правосъдният министър изтъкна също така, че ВСС е поканил софтуерни специалисти от всякакви институции да се включат в следващата проверка, но сред тях липсва такъв от Министерството на правосъдието. Той продължи, че ВСС сам си е избрал Ай Ти специалист, който да направи проверка на разпределението на делото за КТБ, незнайно по какъв критерий. Този Ай Ти специалист е направил един кратък доклад, в който са се съдържали два основни извода, че обясненията, които са дадени за нередностите при разпределението на делото за КТБ, не издържат, вторият извод е, че софтуерът по принцип подлежи на много лесна манипулация. „Назначаваме втора проверка, която да провери това, което първата е установила, тя започва да сравнява този софтуер с някакви други четири софтуера, които се прилагат в някакъв много малък процент от съдилищата и тук е моят въпрос, как е сформирана тази проверка и защо в нея не са поканени представители на Министерство на правосъдието”, попита Христо Иванов. Той продължи, че участва същият експерт, който е участвал и в първата проверка и излиза член на ВСС пред медиите и започва да го атакува, което е много смущаващо. След това в един вестник излиза неподписан материал, който възпроизвежда същите атаки. Правосъдният министър категорично заяви необходимостта много бързо и ясно проблемите със сигурността на софтуера „Лоу чойс” да бъдат разрешени, но действията на ВСС не работят за това да се излъчи сигнал на сигурност към гражданите за това, че когато има конкретен въпрос, той се решава. Христо Иванов подчерта още едно важно нещо, при всички проверки  Ай Ти специалистите са поискали да им се даде достъп до сорс кода на софтуера, който се използва, за да могат да го анализират, за да могат да отговорят наистина напълно за сигурността на софтуера, това обаче е било отказано и призова да бъде направено.

В състояние ли е да направи съдебната реформа?   

„Не знам дали мога, г-жо Беновска, но трябва да положа всяко усилие за това и това е моето намерение, ако стане – стане, ако не стане – ще сме там, където бяхме, гражданите ще решат какво ще се случва оттук нататък”, заяви Христо Иванов. Той продължи, че е предложил стратегия, която отговаря на всички международни критики, която отговаря на международните стандарти и изисквания, има ясна корелация с всички проблеми. ВодещатаИлиана Беновска отбеляза, че правната култура на българските граждани се е повишила и те вече се обръщат към международни съдилища и попита колко дела и суми има да се плащат по вина на държавата по влезли в сила външни решения, на което правосъдният министър отговори, че те са много и държавата плаща постоянно и продължи, че социалната цена за това да имаме нереформирана съдебна система, е огромна. Но проблемите, които водят до този резултат, са сложен възел. Христо Иванов продължи, че освен корупция и некомпетентност има и ужасяващи условия на работа в най-натоварените съдилища, при които никой не може да очаква качество.

Защо ВСС си разпределя допълнителни бонуси? 

  Христо Иванов заяви, че за едно такова решение не се изисква неговото съгласие. Той призова с този случай да не се спекулира прекалено много и продължи, че в България огромното мнозинство от съдиите, прокурорите и следователите са хора, които работят честно в много трудни условия. Усещането за несправедливост е нещо, което те ежедневно преживяват в невъзможността си да го осигурят и затова заслужават да получат тези бонуси, още повече, че актуализация на заплатите не е правена от 2011 година. На забележката на водещатаИлиана Беновска, че доста хора й се оплакват, че от години не им се изплащат сумите по отговорността на държавата,Христо Иванов отговори, че това е друго перо, то е поискано в държавния бюджет за следващата година, зависи дали парламентът ще отпусне тези пари.

Ще подкрепи ли искането на медиите да бъде излъчено на живо изслушване на Владимира Янева. 

   Христо Иванов заяви, че би подкрепил такова предложение. „Ще го подкрепя, но аз нямам право на глас, както знаете, аз съм просто модератор”, завърши Христо Иванов разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”

Последно променена в Събота, 20 Декември 2014 08:54
Влезте, за да коментирате