Весислава Иванова: Съдиите не инициираме смут с протеста срещу Владимира Янева преди доклада на ЕК

Сряда, 17 Декември 2014 20:42 Публикувана в Очи в очи Прочетена 866 пъти
Работата в СГС е некачествена. Работата в СГС е некачествена. Снимка: булфото

Весислава Иванова, съдия по наказателни дела в СГС, в разговор с Илиана Беновска в ефира на Радио К2.

 „На какво основание, заедно с 15 свои колеги, подкрепени вече и от колеги от Районния съд, искате оставката на председателя на СГС Владимира Янева и нейните заместници?”, попита Беновска

„Работата в СГС, по наше убеждение е некачествена”, каза Иванова и допълни, че авторитетът на Съда се руши постоянно, защото не е дадено никакво обяснение по повод на последните няколко скандала.За да защити тезата си, че работата в СГС е некачествена, Весислава Иванова даде няколко примера, като подчерта, че проблемът всъщност е в организацията на работата. Според Иванова се наблюдава неравномерност в работата на съдиите – едни са много натоварени, а други не толкова. По думите на Иванова този въпрос е бил поставен пред ръководството на СГС, което е показало липса на компетентност и представител на ръководството е казал, че „не знае и не може да отговори”.  

По темата за случайното разпределение на делата Беновска припомни, че по инициатива на Радио К2 през 2011г. е осъществено първото публично теглене на жребий за разпределение на дела.„Къде е коренът на злото? В хората ли? В някаква корумпирана схема ли е? В глупостта или в техниката?”, попита Беновска.

„Преди, когато нямаше случайно разпределение на дела, имаше една проста система, която зависеше изцяло от човешкия фактор”, обясни Иванова. Според нея делата тогава са се разпределяли равномерно и натоварените с тежки дела съдии са имали възможност да почиват след това, пропускайки следващи дела. По думите на Иванова тази проста система е работела и скандали е нямало. „И най-добрата система да бъде измислена, ще бъде намерено как да бъде пробита. Въпросът е рискът да бъде сведен до минимум.”, каза Иванова. 

„Защо искате оставката на председателя на СГС Владимира Янева и нейните заместници? Давате ли си сметка, че ако това се случи, съдът ще остане без управление и ще спрат всички процеси?”, попита Беновска.

Иванова изрази несъгласие с това твърдение и каза, че ВСС може да назначи временно изпълняващи длъжността председател и зам.-председатели.„Ако заради един човек, напуснал системата, настане хаос, то имаме голям проблем в уредбата на системата, а аз не мисля, че е така”, заяви Иванова. 

Има ли механизъм ВСС да поиска оставките на председателя и зам.-председателите на СГС?”, попита Беновска.

„Не, но има механизъм за предсрочно освобождаване при установени нарушения на закона”, отговори Иванова и допълни, че е все пак е  необходимо да бъде извършена проверка, за да бъдат установени нарушения. 

Как ще оборите твърдението, че инициирате допълнителен смут в системата?”, попита Беновска.

 Иванова отказа да се съгласи с твърдението, че по някакъв начин се инициира смут с искането за оставки на председателя на СГС и неговите заместници.„В последните 10 дни съдът е в медиите. По принцип, когато всичко е наред, въпроси около съда не се разискват в медиите. Скандалните случаи, които бяха изнесени, не бяха коментирани адекватно от ръководството, така че да бъдат дадени някакви разумни отговори на поставените въпроси.”, констатира Иванова.Според Иванова ВСС е трябвало да се ангажира със становище по съществото на въпросите и установените нарушения. 

Защо не протестирате срещу ВСС тогава?”, попита Беновска.

„Ние отправихме апел към ВСС да извърши задълбочена проверка. Отделно, Съюзът на съдиите излезе вече с писмо, с което протестира срещу решенията на ВСС”, каза Иванова. 

Вие харесвате ли този ВСС? Харесвате ли му състава, конструкцията и работата?”, попита Беновска.

Съдия Иванова избра да отговори на въпроса в лично качество и заяви, че не харесва конструкцията на ВСС.„Личното ми мнение е, че конструкцията на този съвет не е добра. Що се отнася до персоналния състав – има едно малцинство във ВСС, което определено се стреми да направи някакви промени”, каза Иванова.„Не мога да кажа, че работата на ВСС е качествена. При всички генерирани скандали във връзка със съдебната система ВСС не реагира адекватно. Трябва да се отговори вярно или невярно е това, което се твърди, защото, когато не се отговаря и се замита под килима, хората не вярват на съда и доверието все повече се руши”, заяви Иванова. 

Ще ескалира ли вашият протест от насочен срещу Владимира Янева и нейните замесници към такъв, насочен срещу ВСС?”, попита Беновска.

„Не мога да кажа какво ще се случи. През последната седмица ВСС демонстрира решимост да разреши тези проблеми, а това до сега не се бе случвало.”, завърши Иванова.

Последно променена в Събота, 20 Декември 2014 08:56
Влезте, за да коментирате