Даниела Петкова: За заплата си плащам данъци, а от тях атакуващите ПФ получават заплати

Неделя, 25 Януари 2015 15:37 Публикувана в Очи в очи Прочетена 2219 пъти
Даниела Петкова, директор на ПОК „Доверие“, зам.-председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2“. Даниела Петкова, директор на ПОК „Доверие“, зам.-председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2“. Снимка: chernomore.bg

Вижте какво отговори Даниела Петкова на въпросите за заплатите на мениджърите на пенсионно-осигурителните компании.


ИБ: Г-жо Петкова, хайде разсейте съмнението, че Вие защитавате „на живот и смърт“ пенсионните фондове, за да защитите своето статукво. Говори се, че получавате по 200 000 лева месечно?


ДП: Благодаря Ви, че ми задавате този въпрос.


ИБ: Защо все пак никой не каза колко получава?


ДП: Защото, г-жо Беновска, никой не ми е задавал персонално въпроси колко получаваме.


ИБ: Ето, аз Ви задам въпрос.


ДП: Мисля, че би трябвало да Ви е неудобно да ми задавате този въпрос.


ИБ: Защо? Питайте ме аз колко получавам!


ДП: Защото, ако живеем в демократична държава, личното пространство, личният живот, личните финанси са нещо, което е защитено по закон.


ИБ: Абсолютно съм съгласна. Но понеже около Вас стана един „жълташ“, че Вие сте някакви страшни богаташи, че 200 000 … И всички осигуряващи си казват: „Аха, те значи с тези 200 000 на месец си купуват по 5 апартамента“, според техните представи… В крайна сметка няма нищо да получавате, каквото и да получавате. Не ми отговаряйте!


ДП: Знаете ли откакто беше публикувана тази шокираща информация, но не защото са ни питали, неизвестно откъде…


ИБ: Защо не ги съдите?


ДП: .. се чудя как, без да наруша принципа си и желанието си да не позволявам да ми влизат в личното пространство, защото никой няма право на това, от една страна. От друга страна, да Ви отговоря.


ИБ: Не, не ми отговаряйте! Защо не ги съдите?


ДП: Не. Аз искам да Ви отговоря. И мога да Ви отговоря по няколко начина. Първо, заплатата ми е точно толкова, за колкото си плащам данъците. А от тези данъци хората, които променят пенсионните системи в момента, като че ли си получават заплатите. Второ, заплатата ми не е 200 000 лева месечно. Заплатата ми е в много пъти по-малка от 200 000 лева месечно. За да Ви ориентирам още повече, някой е сбъркал броя на нулите. Но не се учудвам от хора, които бъркат проценти с левове. В този смисъл, още повече да Ви доближа, без да нарушавам принципите си, заплатата ми беше няколко пъти по-малка от половината на 200 000. Мога да продължа, докато може би ще стигна до пълната сума, но трябва да си наруша принципите. В този смисъл, ние приветстваме желанието всичко, примерно мениджъри, които управляват публични средства, да бъде вписано в закона, да си публикуват заплатите и тогава с удоволствие … Но под формата на наказателна акция, внушавайки небивалици на българските граждани за размера на нашите заплати, ми се струва, че е дълбоко и нередно. И ще продължа – ако на някой му пречи заплатата на мениджърите на пенсионните фондове, особено на тези пенсионни фондове, които имат многомилиардни компании, като мажоритарни собственици от ЕС, ние може да си прехвърлим заплатите някъде в Западна Европа и да си плащаме там данъците.


ИБ: Достойно ми отговорихте и мисля, че отговорихте на всички, които оттук-нататък няма да се осмелят да поставят изобщо този въпрос …


ДП: В някои държави всички ги е срам да поставят този въпрос, първо. И второ, държавни управници обикновено се радват, когато хората са високоплатени. Съжалявам, че не можем да доставим удоволствието да бъдем сред хората, които си броят стотинките и които, когато се разболеят събират смс- и, за да се лекуват.
Къде е „златното сечение“ държавата и пенсионните фондове да се разберат, за да постигнат съгласие и консенсус? Къде пенсионните фондове могат да отстъпят и къде държавата трябва да отстъпи?


Даниела Петкова заяви, че ПФ се борят затова да се запази тристълбовия модел на пенсионната система, такъв, какъвто беше направен и въведен в законодателството на държавата през 2000 година, в резултат на едногодишна предварителна работа на много хора, включително външни специалисти, които са експерти на световно ниво. Част от този модел е задължителност на спестяванията във втория стълб. Ясно е, че солидарната ни пенсионна система е във вид, преди всичко в резултат на демографията, който не може да осигури по-високи пенсии на населението и колкото повече време минава, толкова пенсиите ще бъдат по-ниски. Задължителното събиране на пари в капиталови схеми е единственият начин хората в България да получават по-високи пенсии, коментира директорът на ПОК „Доверие“.


Даниела Петкова призова да спре спекулацията, че пенсионните фондове се борят просто за някакъв бизнес.ПОК „Доверие“ единствено публикува своя инвестиционен портфейл. „На хората в България се внушава, че пенсионните фондове не си гледат работата, че били източени, недобре управлявани, с доходност по-ниска от инфлацията, с високи такси“, каза Петкова. Тя заяви, че повечето от тези твърдения ПФ са оборили с документи и факти, че не са верни.


Зам.-председателят на БАДДПО сподели опасения, че зад думите на министър-председателят Бойко Борисов пенсионните фондове да бъдат „дисциплинирани“, думата „дисциплинирани“ може да бъде свързана с промяна на тяхната дейност.


Даниела Петкова запита: „Ако целта е да се дисциплинират фондовете, а това да означава не да се конкурираме със солидарния пенсионен фонд, а да управляваме по-добре тези фондове, да няма лоши практики, как този закон постига тази цел? Ако има налице лоши практики в пенсионните фондове, какво казва този закон? Всички клиенти на такива фондове могат да се прехвърлят в държавата и тя ще има грижата да защити техните интереси, това ли е правилният начин? Това е въпросът, чиито отговор засега не може да бъде намерен“.


Даниела Петкова заяви още:„Нека тези пенсионни фондове вземат да ги управляват други хора, те са отделни юридически лица, ако в нас е проблема, но да не нарушават тристълбовия пенсионен модел. И законът преди Коледа и подобрения му вариант сега нарушават основите на тристълбовия модел“.


Пенсионно-осигурителните дружества са се обърнали и към Международния валутен фонд (МВФ), и към Европейската комисия (ЕК), за да разговарят с тях за пенсионните промени в България и за удовлетворени от разговорите си с МВФ и ЕК, защото там разговорите се водят на една и съща ценностна основа, при еднакъв професионализъм на преценка на всичко, което може да се промени.

Последно променена в Понеделник, 26 Януари 2015 13:28
Влезте, за да коментирате