Какви са мотивите на работодателите да се обявят срещу вдигането на осигуровките

Понеделник, 26 Януари 2015 18:38 Публикувана в Очи в очи Прочетена 967 пъти
Тристранният съвет вече месеци не заседава, а Съветът за икономически растеж не се събирал от години. Тристранният съвет вече месеци не заседава, а Съветът за икономически растеж не се събирал от години. Снимка:presstv.bg

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни в предаването "Нещо повече" какви са мотивите на работодателите да се обявят срещу вдигането на осигуровките. 

Данък труд не е нисък у нас и не това е причината за дефицита, няма причина той да се увеличава. Проблемът е, че малко хора плащат осигуровки. Не се събират от тези, които ги дължат. Думата тук е сив сектор. В сивата икономика сме сред челниците, макар и в последните години тя да намалява. Увеличаването на осигуровките е точно стъпка към сивия сектор. При пенсионната реформа трябва да се обърне по-голямо внимание и върху пилеенето на средства. По данни на статистиката, 56 години е средната възраст на пенсиониране у нас. В същото време продължителността на времето на получаване на пенсии се е качила на 21 години. Увеличила се с 5 години. Това е много хубаво, но срещу това няма съответните трудещи се. Така се увеличава дефицитът в НОИ. И като се увеличава, да го запушим с вдигане на осигуровките.

Велев отново повтори, че Тристранният съвет вече месеци не заседава, а Съветът за икономически растеж не се събирал от години. 

Реалната работа, която се извършва в тези форми на диалог, отсъства. Нещо повече, бяхме свидетели на споразумение между правителство и синдикати зад гърба на работодателите. 

Източник:  БНР

http://bnr.bg/post/100513608/vasil-velev-uvelichavaneto-na-osigurovkite-e-stapka-kam-sivia-sektor

Влезте, за да коментирате