Йордан Соколов удари рамо на Борисов за критиките му към ВСС

Вторник, 17 Февруари 2015 23:25 Публикувана в Очи в очи Прочетена 757 пъти
„Съдебната власт под претекст да бъде независима, а в много случай тя се оказва зависима, не може да поставя нещата, че нейните актове не подлежат на контрол, но и на преценка. Вместо да се съсредоточат върху актовете, които издават, и да спазват законността, ние виждаме само една ПР кампания“, категоричен е Йордан Соколов. „Съдебната власт под претекст да бъде независима, а в много случай тя се оказва зависима, не може да поставя нещата, че нейните актове не подлежат на контрол, но и на преценка. Вместо да се съсредоточат върху актовете, които издават, и да спазват законността, ние виждаме само една ПР кампания“, категоричен е Йордан Соколов. Снимка: vsekiden.com

Критиките на премиера Бойко Борисов към съдебната система не могат да се смятат за политическа намеса или натиск. Това заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус”Йордан Соколов, бивш министър на вътрешните работи и бивш председател на Народното събрание.

Според него тази реакция на съдебната власт и на ВСС обслужват политическите интереси на предишната власт. Премиерът е гражданин с всичките права на гражданин. Той не е действал в случая като институция. Ако има акт на Министерски съвет, който Борисов оглавява и който засяга дейността на съдебната власт, то това би било намеса, коментира още Соколов. 

Според бившия министър същото се отнася и ако отделен народен представител или една парламентарна група на дадена политическа сила вземе отношение към един съдебен акт, защото това си е тяхно право и съвсем не представлява намеса в работата на съдебната власт и не засяга нейната независимост. 

„Съдебната власт под претекст да бъде независима, а в много случай тя се оказва зависима, не може да поставя нещата, че нейните актове не подлежат на контрол, но и на преценка. Вместо да се съсредоточат върху актовете, които издават, и да спазват законността, ние виждаме само една ПР кампания“, категоричен е Йордан Соколов. 

Според него са необходими спешни реформи в съдебната власт, но те няма как да бъдат реализирани с този състав на Висшия съдебен съвет. Йордан Соколов каза още, че прокуратурата в показала двоен стандарт по отношение на случаите с подслушване и използване на СРС-та. Истината за т.нар. операция „Червей” трябва да бъде разкрита, защото е скандална, категоричен в Соколов.

Източник: Агенция „Фокус”

http://focus-news.net/news/2015/02/17/2026666/yordan-sokolov-kritikite-na-premiera-boyko-borisov-kam-sadebnata-sistema-ne-sa-politicheska-namesa-ili-natisk.html

Влезте, за да коментирате