Печат на тази страница

Проф. Генчо Начев: Кардиохирургията в България от много отдавна е на европейско ниво, но липсват средства за иновации

Вторник, 03 Март 2015 11:00 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1150 пъти
Оценете
(1 глас)
Кардиохирургията в България от много отдавна е на европейско ниво. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина", председател на "Българско дружество по кардиохирургия". "Роля има и проф. Чирков. Със своето идване, попадайки на ентусиазиран колектив, той успя да въведе всички нови неща, които бяха за времето си (1989 – 1990 г.) в западния свят. За неговото време, хирургията в България, беше изпреварила с много останалите специалности", заяви проф. Начев. Кардиохирургията в България от много отдавна е на европейско ниво. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина", председател на "Българско дружество по кардиохирургия". "Роля има и проф. Чирков. Със своето идване, попадайки на ентусиазиран колектив, той успя да въведе всички нови неща, които бяха за времето си (1989 – 1990 г.) в западния свят. За неговото време, хирургията в България, беше изпреварила с много останалите специалности", заяви проф. Начев. Снимка: nadpis.com

Кардиохирургията в България от много отдавна е на европейско ниво. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина", председател на "Българско дружество по кардиохирургия". "Роля има и проф. Чирков. Със своето идване, попадайки на ентусиазиран колектив, той успя да въведе всички нови неща, които бяха за времето си (1989 – 1990 г.) в западния свят. За неговото време, хирургията в България, беше изпреварила с много останалите специалности", заяви проф. Начев. 


Той подчерта, че кардиохирургията в България все още е изпреварваща по отношение на тях, но поради липсата на средства, има много затруднения във въвеждането на иновативните методи, които са в света. „Света Екатерина” е единствената институцията, която въвежда тези иновативни методи като транскатетърното клапно имплантиране, протезиране, асистиране на средства за циркулация, т.нар. изкуствени сърца, като минимално инвазивни процедури, т.е. с малък разрез да се извършват операции. Това е много трудно, защото е свързано със средства, а ние сме ограничени, защото приходът е само от Касата", уточни кардиохирургът. По думите му НЗОК не може да осигури тези средства. "Необходимо е държавата да помисли за определени институции, не говоря само за сърдечна хирургия, а за общ план на здравеопазването и медицината специално. Трябва да се създаде фонд за иновации, нововъведения, да се преценява коя иновативна технология може да се въведе, коя иновация си заслужава и с коя може да се изчака, защото резултатите са съмнителни, и да се инвестира в това, за да знаем, че не изоставаме от света", поясни проф. Начев. "В областта на медицината, няма значение дали е кардиохирургия или друга специалност, в момента, в който се мъчиш да поддържаш едно ниво, ти безвъзвратно изоставаш, защото през това време останалите вървят нагоре. Може да си бил на върха преди, но вече не си, защото другите са продължили да се развиват", каза още той.

 

Източник: Агенция „Фокус“

Влезте, за да коментирате