Орешарски:Най-непримиримите критици на Тройната коалиция, бяха принудени да направят четворна, при това с участие на ключови министри от Тройната коалиция

Неделя, 08 Март 2015 12:43 Публикувана в Очи в очи Прочетена 970 пъти
Никак не ми се иска да се връщам към 2013 г. Поехме мандата в една доста сложна социално-политическа и икономическа обстановка, обстановка на остра политическа конфронтация, на продължаваща икономическа стагнация и бих казал дори на социално отчаяние. Никак не ми се иска да се връщам към 2013 г. Поехме мандата в една доста сложна социално-политическа и икономическа обстановка, обстановка на остра политическа конфронтация, на продължаваща икономическа стагнация и бих казал дори на социално отчаяние. Снимка: lovechmedia.com

Никак не ми се иска да се връщам към 2013 г. Поехме мандата в една доста сложна социално-политическа и икономическа обстановка, обстановка на остра политическа конфронтация, на продължаваща икономическа стагнация и бих казал дори на социално отчаяние.

 

Още по-малко ми се иска да припомням самозапалванията в този период. Това до някаква степен предопредели и първите ни стъпки. Те бяха повече стабилизационни.

 

Това каза в интервю за БНТ бившият министър-председател Пламен Орешарски. Трябваше леко да охлабим фискалната политика, да направим и някои социални подобрения, социалните програми, но успоредно с това започнахме една много амбициозна програма за насърчаване на предприемачеството и стъпки в посока на икономическо възстановяване, ръководени от убеждението, че без да заработи икономиката, не можехме да постигнем и другите цели, които си бяхме поставили, а те бяха свързани и с една по-социална политика, аргументира се той.

 

"За съжаление тогава бяхме свидетели и на остър бежански натиск. Това беше допълнително изпитание и мисля, че за няколко месеца се справихме сравнително добре. Сега виждаме, че отново го има този проблем. Еврофондовете бяха едно от предизвикателствата, значително ускорихме усвояването, като в същото време разработихме и изцяло в моя мандат бе прието Споразумението за партньорство с Европейската комисия, даващо ориентири за следващия 7-годишен период. Струва ми се, че успяхме да установим и нов стил в управлението. Стил на толерантност, а не заварения до този момент конфронтационен стил", подчерта Орешарски.

 

Той напомни още, че в едногодишен период са били разкрити близо 50 хиляди работни места, "което показва, че ако бяхме продължили мандата, сигурно щяхме да доближим цифрата, която на много хора се струваше нереалистична в рамките на 4-годишен мандат". Всички икономически индикатори до май 2014 г. показваха непрекъснато подобрение. Борсата растеше дори като един от синтетичните индикатори, а за съжаление политическата нестабилност от юни, обърна тенденцията. Ние виждаме икономически растеж в рамките на първото полугодие на миналата година от близо 2%, а тази година властите планират под 1 или 0.8%. Тоест, отново като че ли се връщаме в периода на почти стагнация. 0.8% растеж за нас е практически нулев, сочи анализът на експремиера.

 

На обвиненията, че е правителството му е било правителство на задкулисието той заяви, че би отговорил по точно обратния начин. Точно в този период доста повече бяха ясни нещата, отколкото днес, както виждаме как единия ден партии правят едно изявление, а на другия ден, гласуват по друг начин. Очевидно нещо е станало вечерта. За съжаление виждаме днес по-голямо задкулисие, категоричен е той.

 

За днешното управление Орешарски каза, че по ирония на съдбата най-непримиримите критици на Тройната коалиция, бяха принудени да направят четворна, при това с участие на ключови министри от Тройната коалиция. Такъв е политическият живот. Понякога трябва да се правят компромиси. Аз не съм опитен политик, за да правя политически коментари, но по-добри политици от мен бяха казали, че политиката е изкуство на компромиса.

 

Източник: БГ НЕС

 

Влезте, за да коментирате