Проф. Чуков за връзката между атентатите в Париж, Копенхаген и Тунис

Неделя, 22 Март 2015 12:18 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1002 пъти
В деня, в който се случи атентатът в Тунис, в „Туитър” излезе пост, на който ясно се виждаше надпис, че „Ислямска държава” поема отговорността. Огромна част от тунизийците са членове на най-големия чуждестранен контингент – „Ислямска държава”. Що се отнася до атентата в Йемен, очевидно е, че „Ислямска държава” започва много силно да присъства там, тъй като това е един от бастионите на „Ал Кайда”. Там дори имат училища и тренировъчни лагери. Един от братята Куаши, е преминал там съответното училище В деня, в който се случи атентатът в Тунис, в „Туитър” излезе пост, на който ясно се виждаше надпис, че „Ислямска държава” поема отговорността. Огромна част от тунизийците са членове на най-големия чуждестранен контингент – „Ислямска държава”. Що се отнася до атентата в Йемен, очевидно е, че „Ислямска държава” започва много силно да присъства там, тъй като това е един от бастионите на „Ал Кайда”. Там дори имат училища и тренировъчни лагери. Един от братята Куаши, е преминал там съответното училище Снимка: vsekiden.com

Арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с терористичните актове в музея „Бардо” в Тунис и този в Йемен.


Фокус: Проф. Чуков, преди няколко дни отново бе извършена поредната терористична атака срещу невинни хора – атентатът в музея „Бардо” в Тунис. Дни след това, „Ислямска държава” пое отговорността за този атентат. Вчера обаче, бе извършен друг на територията на Йемен. Какъв е коментарът Ви за тези случаи?


Владимир Чуков: В деня, в който се случи атентатът в Тунис, в „Туитър” излезе пост, на който ясно се виждаше надпис, че „Ислямска държава” поема отговорността. Огромна част от тунизийците са членове на най-големия чуждестранен контингент – „Ислямска държава”. Що се отнася до атентата в Йемен, очевидно е, че „Ислямска държава” започва много силно да присъства там, тъй като това е един от бастионите на „Ал Кайда”. Там дори имат училища и тренировъчни лагери. Един от братята Куаши, е преминал там съответното училище. До този момент, основните опоненти на „Хути” – шиитските бунтовници, са именно „Ал Кайда”. В Йемен, който в момента е в състояние на гражданска война, е очевидно, че „Ислямска държава” пуска своите пипала. Традиционно сунитите са в източните части на Йемен и е ясно, че ще прилагат тактиката на рекрутиране на отделни членове на „Ал Кайда” за своите нужди. Още с атентата в Париж се видя една дихотомия между „Ислямска държава” и „Ал Кайда” именно, поемайки отговорността от страна на „Ал Кайда” за атентата в Париж, в последствие се оказа, че един от братята Куаши е действал от името „Ислямска държава” и от името на „Ал Кайда”. 


Фокус: Според властите на Тунис, основната цел на терористите са били именно чужденците, които както стана ясно са били основно европейци. Може ли да се предположи, че това е ново предупреждение към Европа от страна на терористичните групировки?


Владимир Чуков: Нееднократно беше подчертано, че тепърва ще се направи анализ на мотивите на това нападение. Бяха направени няколко предположения, сред които и че става въпрос за акт на отмъщение на вече убит тунизийски терорист от страна на „Ислямска държава”. В следствие на извършена операция от страна на антитерористичните местни сили в южната част на Тунис преди седмици са били намерени складове и са били разбити групи, инфраструктурни обекти свързани с дейността на тази групировка. Става въпрос за тотална битка срещу тунизийските власти, която се води от дълги години в южната част, в пустинните райони на територията и респективно, тази битка е преместена в столицата с много ясната стратегическа цел - да бъдат нанесени удари срещу тунизийската икономика. Подобна хипотеза беше изнесена от министър-председателя на Тунис Хабиб Есид. Става въпрос дали имаме терористичен акт, който би могъл да се впише в традиционния, автентичния вариант, или става въпрос за принесен такъв, който най-вече е свързан с „Ислямска държава”. Имаме нова ера на тероризма, която най-вече се свързва с „Ислямска държава”. Мисля, че следствието ще даде отговор на тези много важни въпроси. Оттам, можем да си направим изводите по отношение на заплахите, които представлява този клон на терористичната организация в Тунис, защото има твърде много тунизийци на територията на Европа. Когато започна „Арабската пролет”, в края на 2010 година, когато набра скорост в Тунис, спомняте си, това огромно цунами, което се надигна от Тунис и преминавайки през Италия, стигна до Франция, тогава Франция поиска да излезе от Шенген. След това имаше и заграждения на влаковете от Италия към Франция. Тези процеси – мощната гигантска вълна, респективно присъствието на множеството тунизийци в редовете на „Ислямска държава” и много активните действия преди появата на „Ислямска държава”, няма как да не тревожи европейците. 


Фокус: Смятате ли, че има връзка между този атентат и последните два на територията на Европа – в Париж и в Копенхаген? 


Владимир Чуков: По този въпрос, трябва да се върнем към генезиса на терористичното деяние в Тунис. Нека си припомним, че извършителите на атентата в Париж бяха братята Куаши, които бяха от алжирски произход. Авторът на атентата в Копенхаген беше датчанин от палестински произход. Всички те в някаква степен са вдъхновени или от „Ислямска държава”, или от „Ал Кайда”. Общото е, че имаме млади хора, които са били вдъхновени от едни и същи терористични митове, терористични мотиви. Въпросът е следният, в Париж и в Копенхаген не видяхме да имаме директна организационна връзка между самите извършители. Предстои да видим дали тук става въпрос за вдъхновение или за много хладнокръвна добре планирана ситуация. В конкретния случай за Тунис, по-склонен съм да мисля, че става въпрос за много добре синхронизирана операция, защото мястото и времето са били много подходящо избрани и добре планирани. Първоначално, атаката е била срещу парламента, който е в съседство с музея и респективно след това ударът е бил насочен към музея, което е много силен удар срещу едно от основните пера в тунизийската икономика – туризма. Очевидно е, че по-скоро има организационен план, отколкото действия на вълци-единаци. Действията на следствието няма как да не стигнат до края, тъй като става дума за сигурността на тунизийската държава и за перспективите на икономиката ѝ. Генезисът на местния тунизийски тероризъм излъчи най-големия контингент муджихадини в състава на „Ислямска държава” – около 5000 в рамките на тези 15 000, за които имаме сведения.


Фокус: Българка, живееща в Тунис заяви, че всички са знаели за потенциална атака срещу населението, а от друга страна, мерките за сигурност са били изключително сериозни. Смятате ли, че може да граждани на Тунис снабдяват с информация членове на терористични групировки?


Владимир Чуков: Защо се появи тази огромна заплаха? Защо имаме такова сериозно присъствие на тунизийци в редовете на „Ислямска държава”? Нека си припомним, че Тунис е държавата, в която стартира „Арабската пролет”, държавата, в която относително дълъг период от време управляваха местните „Мюсюлмански братя” – партията Нахда. Те създадоха климат, общество, власт и норми. Те създадоха доминиращо обществено мнение по посока на утвърждаване на ислямистките норми. Голямата разлика между Египет и Тунис е, че в Египет „Мюсюлманските братя” бяха премахнати и бяха обявени за терористична организация. За пореден път беше направен опит те да бъдат изкоренени. В Египет, властта е безкомпромисна по отношение на „Мюсюлманските братя”. В Тунис населението ги изпрати в опозиция, т.е тунизийските избиратели изхвърлиха „Мюсюлманските братя” от властта, не ги допуснаха до президентската власт и ги отстраниха от парламентарното мнозинство. Тук е голямата разлика – те си останаха легална партия в държавата, нещо повече – те са част от управляващото коалиционно управление и са част от властта. Поради тази причина, ислямизмът е легално присъстващ във властта и в обществото, което предполага подобен тип хипотези граждани на Тунис да снабдяват с информация членове на терористични групировки. Тунизийски представител спомена, че откакто „Мюсюлманските братя” са на власт, не е имало сериозни мероприятия по отношение на сигурността. Идвайки на власт, „Мюсюлмански братя” наложиха модела на толериране на подобен тип групировки. Според мен това до голяма степен е накарало представителите на джихадистките групи да се активизират. Пред тунизийското правителство и парламент, една от основните задачи, която предстои, е гласуване на антитерористични текстове, които липсват, поради пряката ангажираност на партията Нахда с властта до този момент. 


Фокус: Преди броени дни, джихадисти от "Ислямска държава" отправиха заплахи да взривят Белия дом, Айфеловата кула и Биг Бен. Имайки предвид непрекъснатите диалози относно справянето с тероризма не само между лидерите на САЩ, Великобритания и Франция, но и от лидерите на всички държави-членки на ЕС, какви ще са последиците от непрестанните заплахи от страна на „Ислямска държава”?


Владимир Чуков: Говорителят на „Ислямска държава” заяви това, защото беше предприето широкомащабно настъпление срещу „Ислямска държава”. Те започнаха да губят позиции. Виждаме, че ислямистите се готвят за мащабното настъпление срещу Мосул-столицата на джихадистите в Ирак. Виждаме отстъпление на джихадистите в Сирия - губене на позиции най-вече в Северна Сирия. Тези заплахи са част от битката, която през последния месец очевидно е на път да бъде в ущърб на ислямистите. Това е част от медийната и психологическата война. Ислямистите са големи майстори във всяването на паника и страх. Все пак, определението тероризъм е предизвикване на масова паника сред опонентите. Подобни заплахи определям като класически пример за тероризъм, независимо дали той има чисто материално изражение. Техният екип се оказа много сериозно подготвен, като сред тях са много млади хора, специалисти по IТ технологии. Екипът се състои от млади португалци, които са емигрирали преди време във Великобритания и са придобили много добри познания. В момента те изготвят видеоклиповете, на които сме свидетели и с които те се опитват да сплашат целия свят. 


Фокус: Каква би била намесата на църквата в тази ситуация и как тя би играла възпираща роля за случващите се терористични атентати? 


Владимир Чуков: Относно това, как науката и най-вече теологията се противопоставят на тероризма, трябва да кажем, че ислямските богослови го правят по много ясен и категоричен начин. В края на миналата година имаше конференция в Кайро, направена с Алас Хар - най-големият сунитски ислямски богословски университет, под заглавието „Ислямът и борбата срещу тероризма”. Същата конференция беше организирана в Мека, под егидата на Световната ислямска лига. Отново в Кайро беше направена подобна конференция с участие на по-широк кръг от изследователи, богослови, психолози, които да направят модел на религиозно преподаване в ислямските страни, което да е насочено категорично срещу идеите на радикализма в ислямския свят. От догматична гледна точка тероризмът и идеите, които той отстоява и претенциите за халифат, бяха много силно озвучени от водещи ислямски богослови. Мюсюлманите ясно казват, че това, което се пропагандира от терористите е далеч от същността и от коректната интерпретация на ислямското учение. Те биват наричани хариджити, т.е. първата отцепническа групировка в исляма, която носи много силна негативна конотация. Те биват наричани екстремисти, лъжовна общност. Религията играе много важна роля, най-вече при формулирането на коректни ислямски ритуали – молитвата и проповедта. Религията играе роля за формулиране на коректното проповядване в учебните заведения в ислямския свят. Това са основните две задачи, които са поставили пред ислямското духовенство през последните няколко месеца. 


Източник: Агенция „Фокус”

http://focus-news.net/opinion/2015/03/21/32257/prof-vladimir-chukov-obshtoto-mezhdu-atentatite-v-parizh-kopenhagen-i-tunis-e-che-sa-izvarsheni-ot-mladi-hora-vdahnoveni-ot-edni-i-sashti-teroristichni-motivi-i-mitove.html

Влезте, за да коментирате