Даниела Петкова: Доходността на ПОК "Доверие" е 5-6% на годишна база

Неделя, 05 Април 2015 18:43 Публикувана в Очи в очи Прочетена 740 пъти
„При влошаващата се демографска картина ще са нужни все повече и повече пари на НОИ, не просто да повишава пенсиите, а да поддържа тяхното ниво.“, каза г-жа Даниела Петкова. „При влошаващата се демографска картина ще са нужни все повече и повече пари на НОИ, не просто да повишава пенсиите, а да поддържа тяхното ниво.“, каза г-жа Даниела Петкова. Снимка: БНР

Даниела Петкова, директор на ПОК „Доверие“ АД, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорното предаване „На 6-тия ден“ на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:


Относно пенсионната реформа и дългоочакваните решения, свързани с нея


Г-жа Даниела Петкова изрази мнение, че след оповестените от министър Калфин основни моменти от пенсионната реформа, ще има продължение и развитие темата. Според нея промени все още ще има, защото след първото оповестяване на повишаване на възрастта за пенсиониране, увеличаването на осигурителната вноска, на изискуемия стаж и изравняването на условията между мъже и жени, се вижда, че след това започват да се появяват информации за още редица промени. След като стане ясно какво още и какво точно ще включва пенсионната реформа, ще може да се преценява, дали може да се нарече всичко това реформа и към каква посока ще води тази реформа. „Личното ми мнение, че не би била никаква реформа, каквито и да са промени, колкото и много да са те, ако тази реформа не доведе до повишаване на размерите на пенсиите, както на сега получаващите пенсия възрастни хора, които получават сега унизително ниски пенсии, така и на тези, на които им предстои да се пенсионират.“, каза още Даниела Петкова.


Защо, г-жо Петкова, имате съмнение, че пенсионната реформа няма да доведе до повишаване размера на пенсиите? Кое аналитично Ви дава основание да се съмнявате?


„При влошаващата се демографска картина ще са нужни все повече и повече пари на НОИ, не просто да повишава пенсиите, а да поддържа тяхното ниво.“, каза г-жа Даниела Петкова. Тя продължи, че на първо място й дава основание демографската картина в държавата, съотношението на броя на работещите и броя на пенсионерите, неговото изменение през годините, което реално се влошава, колкото и да се променят законовите дефиниции за това, какво е осигурено лице. Важен е броят на хората, които плащат вноските, т.е работещите във всеки един определен момент и броят на хората, които получават пенсии.„Другото, което ми дава основание и ми дава основание да изразя учудването си от оповестеното, прочетох го в медия, доколкото ми е известно от министър Калфин, че следващите 10-15 години НОИ щял да бъде независим. Ако под независим се разбира, че няма да има нужда от допълнителни пари от държавата, които са средства на данъкоплатците. Бих казала, че това е нещо, което е абсолютно невъзможно! НОИ винаги ще се дотира от държавата, въпросът е с колко. В момента е с около 5 млрд годишно. Въпросът е, дали те ще се увеличават, или не.“, категорична бе г-жа Петкова.Друго нещо, което й прави впечатление, е започналото говорене за това, че ще се повишават пенсиите с около 40%, стига се до 1000 и над 1000 лева. „Пенсията е заместващ доход. Коректното говорене за размера на пенсията е в процент от последната работна заплата, която човек получава преди да се пенсионира. Да си играем с невъзможността на хората, да си изчисляват стойността на парите във времето, като е естествено да предположим, че днес, когато някой им каже, че пенсията им след 15 години ще бъде 1000 лева, да не могат да изчислят, което е естествено, тези 1000 лева след 15 години колко ще са тогава и дали става въпрос въобще за повишаване на пенсиите, защото през целия този период от време хората ще имат ръст на доходите си, ще има инфлация.“, каза още Даниела Петкова.


Г-жо Петкова, вас ви подозират, пенсионно-осигурителните компании, че не сте толкова социално загрижени към осигуряващите се лица и за размерите на техните пенсии, а че по-скоро сте загрижени за това, извинете ме за жаргона, да не секне вашето кранче, да не ви намалят таксите за обслужването, да не ви пренасочат хора от пенсионните фондове към Сребърния фонд?


Даниела Петкова наблегна на това, че това е част от общото говорене, което е стартирало в края на миналата година и това според нея е част от сценария, за да бъде оправдан законът, който беше приет за една седмица и който противоречи на всички правила. „Не приемаме тези обвинения! Да секне кранчето за нас не знам какво означава, защото кранчето, ако е отворено, то е отворено за сметките на хората, а не за нас! Така че според мен е повече от социално да се борим от името на хората, да не секва кранчето за вноски, които да влизат в техни собствени сметки, където парите са тяхна частна собственост и ще бъдат използвани само и единствено така, както повелява законът – за техните лични пенсии!“, категорично отговори г-жа Петкова. Тя продължи, че всички останали приказки за размери на такси, за печалби, за заплати, за какво ли не още, са били просто сценарий.


Ще се съгласите ли да ви намалят таксите по обслужване?


„Това беше наше предложение, г-жо Беновска, още преди 4 години. Съгласувана е с Асоциацията законодателна промяна в тази посока, защо тя не е факт, аз не мога да отговоря. Попитайте хора, от които зависят приемането на законите в държавата. Така че и това обвинение не приемаме. Но факт е обаче, че по данни на НАП, които те самите съобщиха във временната комисия в НС, са получили за управление малко над 6 млрд лева за целия този период от време и днес активите, парите, които има вътре в сметките на хората, след като тези т.нар лоши такси са удържани, са с около 2 млрд повече. Няма да се съгласим никога при положение, че безспорно в резултат на нашата работа хората имат 2 млрд повече, отколкото биха имали, отколкото ако държавата им превеждаше само вноски, някой да обезценява, да омаловажава нашия труд! Той може да бъде измерен с тези пари!“, категорична бе Даниела Петкова.


Другата седмица предстои Национален тристранен съвет за сътрудничество, на който вие като асоциация не сте членове, част от пенсионните фондове са членове на различни работодателски организации, т.е косвено ще бъдете уведомени. Поканени ли сте на специална разяснителна среща от вицепремиера Калфин и от финансовия министър Горанов?


Даниела Петкова каза, че това е много интересен въпрос и че пак ще се върне на декември 2014 година, откакто беше приет закона – всички говорят, че е много хубаво да се обсъжда този закон, включително и със заинтересованите страни, а те безспорно са такива, но по същество до момента всички избягват тази тема и никой не я обсъжда, така че в частта втори стълб и всякакви законодателни промени се избягват да се обсъждат по същество.


„А поканени ли сте?“, попита г-жа Илиана Беновска.


„Не!“, отговори г-жа Даниела Петкова.


„А ще поискате ли среща с вицепремиера Калфин, с финансовия министър, ако щете и с премиера Борисов?“, попита още Илиана Беновска.


„Това, което наблюдаваме е, че в момента дискусията е съсредоточена в промените в солидарния пенсионен фонд и наистина считаме, че ако е нужна сериозна и задълбочена дискусия, така както и анализ, и оценки на въздействия на бъдещи законови промени, то наистина трябва цялото общество и всички експерти трябва да се фокусират върху солидарния фонд. Ако има някъде проблем в пенсионната система, то не е във втория стълб, в частните пенсионни фондове, а в солидарния.“, отговори Даниела Петкова.


„Не ми отговорихте пряко на въпроса, ще поискате ли среща дори с министър-председателя Борисов по тези въпроси?“, попита отново Беновска.


„Защо не, да!“, категорична бе Даниела Петкова. Тя продължи с това, че според пенсионните фондове не са променили становището си и мислят, че това е скрита форма на национализация, защото нещо, което е частна собственост би станало държавна собственост, независимо дали става въпрос за прехвърляне в НОИ или в сребърния фонд. „Всичко това прикрито зад фасадата на свободен избор не променя същността на нещата. Изглежда, че има някакво неудобство да се коментира по същество един такъв въпрос, но нека не забравяме, че до края на този месец ще чакаме доклада на Временната комисия от НС, която в продължение на два месеца се занимаваше с изясняването на финансовото състояние на пенсионните фондове. Може би след този доклад ще стартира някаква дискусия, но ние искаме наистина официално да се изкажат всички институции, които през месец януари облъчваха българското общество с това, колко зле са управляване парите в пенсионните фондове.“, каза още г-жа Петкова.


Приключихте първото тримесечие. Каква е равносметката на Вашата пенсионно-осигурителна компания по отношение на доходността и по отношение на осигуряващите се лица в пенсионното дружество?


„Плашещо висока е доходността за първото тримесечие. Въпреки че не ни е позволено от КФН да казваме доходността за толкова кратък период, аз ще рискувам - от началото на месец януари към края на тримесечието завършваме с доходност в различните фондове имаме около 2-3% за тримесечието. Но за да не запомнят Вашите слушатели ниската цифра, ще кажа, че това на годишна база е доходност от порядъка на 14-15%. Или ще го кажа по-простичко – за първото тримесечие доходността е толкова, колкото ако някой от клиентите на банките сключи едногодишен договор с лихва между 12-15% или сключи тримесечен договор и му бъде дадена лихва между 2 и 3% и половина за трите месеца. Това означава, че ако продължи да бъде доходността такава и през следващите три тримесечия, ще завършим годината между 12-15%“.

Последно променена в Неделя, 05 Април 2015 18:53
Влезте, за да коментирате