Мика Зайкова е раздвоена за еднодневните трудови договори

Петък, 17 Април 2015 19:48 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1247 пъти
От една страна наистина е необходимо по някакъв начин да се узакони работата на хората, които работят временно, които работят в кампании. Така че те от една страна да бъдат осигурени, а от друга страна работодателят да не бъде уязвим. Но от друга страна възникват редица въпроси как това би могло да се осъществи и доколко то ще бъде полезно, както на работодателите, така и на работниците. От една страна наистина е необходимо по някакъв начин да се узакони работата на хората, които работят временно, които работят в кампании. Така че те от една страна да бъдат осигурени, а от друга страна работодателят да не бъде уязвим. Но от друга страна възникват редица въпроси как това би могло да се осъществи и доколко то ще бъде полезно, както на работодателите, така и на работниците. Снимка: БГ НЕС

Мика Зайкова, независим финансов експерт в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио Фокус“ .

 

Водещ: Министерството на труда и социалната политика и земеделското министерство работят по въвеждането на еднодневни трудови договори, които да бъдат сключвани с работещи най-вече в земеделието и селското стопанство. Държавата ще продава на работодателите кочани с договори с продължителност за един работен ден, като система за почасово заплащане. Г-жо Зайкова, как бихте оценили една такава промяна, ще бъде ли действително тя в полза на работодателите и на самите работници? Мика Зайкова: Честно казано, аз към тази промяна пристъпвам с раздвоени чувства. От една страна наистина е необходимо по някакъв начин да се узакони работата на хората, които работят временно, които работят в кампании. Така че те от една страна да бъдат осигурени, а от друга страна работодателят да не бъде уязвим. Но от друга страна възникват редица въпроси как това би могло да се осъществи и доколко то ще бъде полезно, както на работодателите, така и на работниците. Ако тръгнем от тези въпроси, има доста неща, които би трябвало да се свършат. Представете си как един човек ще набира осигурителен стаж с тези временни договори, с тези купони, с тези квитанции. Ще ви дам един реален пример: Един човек отива да бере череши или да бере нещо друго и му дават такъв договор, само че този договор трябва да има вид, трябва да има талонче или квитанция в три екземпляра. Единият да отиде в НАП, респективно в НОИ, за да може да се отчете неговия трудов стаж, а другият талон да остане в работодателя, за да може той да се отчете и третият да бъде в работника. Работникът трябва да направи един архив от една камара бумаги, за да може утре, когато дойде времето му за пенсия, да докаже, че наистина е имало това нещо. Най-важната е обратната връзка, защото работодателят може да купи този кочан, но представете си, че този кочан не бъде попълнен с конкретно име и само при проверка набързо да сложат името. Това означава, че ние усложняваме малко работата на сивата икономика, но резултатите няма да бъдат кой знае какви. Има много въпросителни. 

 

Водещ: Да, не е ясно как ще става това обратно отчитане. 

Мика Зайкова: Да, не е ясно как ще стане в технологията, в техниката. И на мен ми се струва, че много по-реално и много по-добре би могло това да стане, когато ние въведем някаква информационна система, някакъв начин онлайн тази информация да постъпва и да се връща към работника и той да бъде сигурен, че това нещо ще бъде отчетено. Това, разбира се, ще затрудни страшно много, както хората работещи в НОИ, когато дойде време да отчитат осигурителен стаж, защото трябва хиляди такива талони, квитанции, както искате ги наречете документите, да бъдат прегледани, проверени и отчетени. Така че има много да се работи по този въпрос. 

Водещ: Всъщност цената на кочаните, които държавата ще продава ще е равна на стойността на данъка и осигуровките, които ще се дължат. 

Мика Зайкова:Да, така е. Единственото добро нещо е, че държавата предварително си взима едни пари, т.е. осигурителната и данъчната система се предполага, че няма да бъдат ощетени. Защото работодателят ще купи един голям кочан, ще плати предварително преди да започне да ползва труда на работниците. И в това нещо има една питанка: Как така ще плащаш предварително за нещо, което всъщност не си използвал, защото може да се окаже, че не си си направил точно сметката и си платил повече на държавата, а не си успял да използваш тези купони в дадената кампания. Има много въпросителни и докато системата не е сигурна и не можем в реално време, онлайн да подаваме тази информация и тя да бъде регистрирана, ще има много пропуски и много хора ще загубят. Т.е. работодателят, ако не си е направил точна сметка, ще е платил повече, а работникът как да докаже след време този осигурителен стаж, защото това е изключително важно и води към пенсионната система, както знаете. Осигурителният стаж е определящ към момента по начина, по който се планира продължението на реформата на пенсионната система. 

Водещ: Да, ние сме разговаряли по тази тема и друг път в ефира. Всъщност в промените, които предлага Калфин, се планира да бъдат въведени и ваучери за почасово наемане на домашни помощници или на детегледачки. Според вас тази идея би ли могла да се реализира действително и в други сектори? 

Мика Зайкова: Ваучерът е също като купона, ваучерът е нещо, което трябва след време да докаже, че има, че е извършена тази дейност, че е платено, че в осигурителната система са постъпили пари, и че той в случая на час трябва да доказва осигурителен стаж. Това е продиктувано от високата безработица. Много добре знаете, че това е причината, защото хората наистина се нуждаят от тази услуга, да може някой да отиде на театър, да отиде да си свърши някаква работа и вместо него друг човек хем да заработи, хем да направи услугата – да стой при дете, при болен човек, при възрастен човек и т.н. Но отчетността се затруднява страшно много. Пак повтарям, това би могло в 21 век да стане онлайн при една добре разработена информационна система, която да уведомява НАП, НОИ, и която онлайн в реално време да отчита всичко, което се прави. 

Водещ: Много българи имат възрастта за пенсия, но нямат необходимия стаж, както казахте, поради много фактори – сивият сектор, безработицата. 

Мика Зайкова: Самата система го прави. Според плановете на министър Калфин в 2027 година и мъжете, и жените трябва да достигнат тавана на осигурителния си стаж, съответно мъжете 40, жените 37 години, ако това остане, ако не се изравнят. Но, забележете, таванът на възрастта за мъжете е 2029 година, а за жените - 2037 година, тоест 10 години преди да се иска от жените да станат на 65 години, те трябва да имат тавана на осигурителния си стаж. Това означава, че възрастта вече в пенсионирането остава на втори план и не е така значима, защото човек няма да може да се пенсионира с пълна пенсия, понеже те са мизерни, преди да има този осигурителен стаж. Според мен това не е уловка, недомислие ли е или просто това е нещо много лошо. 

 

Водещ: 1300 лева пенсия реалистична ли е? 

Мика Зайкова: Ако стане формулата в този вид, в който е, а тя горе-долу няма да се промени много, и ако вие например сте започнали трудовия си стаж със средната работната заплата на страната по това време и през целия си трудов стаж имате тази средна работна заплата, т. е. индивидуалния ви коефициент е единица, то тогава вие ще получите 1300 лева пенсия при среден осигурителен доход 3250 лева, горе-долу такава е сметката, или след около 100-130 години. 

 

Източник: Агенция „Фокус”

http://focus-news.net/opinion/2015/04/17/32570/mika-zaykova-ednodnevnite-trudovi-dogovori-biha-sazdali-trudnosti-pri-izchislyavaneto-na-osiguritelen-stazh.html

Влезте, за да коментирате