ВСС спази указанията и не избра Нели Куцкова за шеф на апелативния съд

Понеделник, 21 Декември 2015 13:41 Публикувана в Очи в очи Прочетена 555 пъти

Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе ново показно задкулисно гласуване и за втори път отхвърли без аргументи кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

В нейна подкрепа се обявиха осем членове на кадровия орган, 11 бяха "против", а 4 се "въздържаха". В края на април "за" Нели Куцкова гласуваха деветима членове на ВСС, но този път Лозан Панов отсъстваше. За да бъде избрана бяха необходими 13 гласа.

Единствената разлика между двата вота беше изказването на премиера Бойко Борисов от края на миналата седмица, който се намеси недопустимо в процедурата по избор, обявявайки се открито срещу Куцкова.

"Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове да се правят на обективни", коментира министър-председателят по повод участието на Нели Куцкова в петъчната символична демонстрация на съдиите срещу решението на ГЕРБ да бламира съдебната реформа.

Борисов визираше факта, че Куцкова е била заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски и кандидат за вицепрезидент през 2001 г. Волята на премиера отново беше претворена в решение от сегашното зависимо от политическата конюнктура мнозинство във ВСС.

Отношението на прокуроро-политическото мнозинство в съвета към Нели Куцкова се превърна в най-яркия символ за негативното отношение към магистратите, които настояват за същинска реформа на съдебната система. ВСС тотално прекрачи границите на благоприличието и гласува против кандидат, който се ползва с подкрепата на над 70% от своите колеги и има максимална оценка за своя професионализъм и нравствени качества.

Сигналът за бой по Куцкова

Първият сигнал за бой по Куцкова даде Ясен Тодоров. Шефът на Етичната комисия във ВСС напълно повтори аргументите на премиера Бойко Борисов.

"При предишният дебат Лозан Панов каза, че Нели Куцкова има качествата на обединител, теза, с която аз не съм съгласен. През последната година и половина в цялата магистратска общност поляризирането е все по-силно, има разделение на съдии и прокурори, има разделение между съдиите. Ако г-жа Нели Куцкова бъде избрана, тези процеси ще се задълбочат, а съдебната система няма нужда от това нещо. Общественият натиск върху съда е не по-малко опасен от корупционния натиск", каза Ясен Тодоров.

След него обаче седем членове на ВСС се застъпиха за Нели Куцкова. От тях шестима бяха съдии, както и Елка Атанасова от прокурорската квота. Членовете на ВСС, застанали зад Куцкова, припомниха, че само преди няколко месеца съветът избра Деница Вълкова за шеф на Бургаския апелативен съд. Тази съдийка беше заместник-правосъден министър в първия кабинет на ГЕРБ.

"Изказванията на премиера показват, че той или не разбира разделението на властите или не желае да се съобрази с тях", каза Галина Карагьова, подкрепяйки Нели Куцкова. Представляващият член на ВСС Соня Найденова също застана зад кандидатката за шеф на Софийския апелативен съд. Тя напомни, че експертното участие на Куцкова в едно служебно правителство по никакъв начин не й придава политически оттенък.

"Нели Куцкова притежава професионализъм, съдийски интегритет и смелост да защитава колегите си. Не приемам твърдението на Ясен Тодоров, че колегата Куцкова разделя. Подкрепата, която тя получи от колегите, говори нещо друго. Участието в изпълнителната власт за Деница Вълкова бе отчетено като нейно предимство", напомни Ясен Тодоров.

Няма интерес за създаване на независим съд

Най-дългата реч дръпна Калин Калпакчиев, който дори се отклони от конкретната тема за избора на Нели Куцкова.

"Другите власти нямат интерес от независим съд, явно няма интерес и ВСС. Над половината съдии застават с имената си и подписите си зад нея. Тя е толерантна към чуждото мнение и го е доказала. Тази процедура ясно трябва да каже дали ВСС ще вземе предвид очевидните аргументи в полза на Нели Куцкова или ще послуша премиера. Трябва да излезем с проверими аргументи, а не да бъдем над закона, да правим каквото си искаме. ВСС няма право да се поставя над закона. Нашите решения много често показват зависимост, т.е. липса на независимост", каза Калин Калпакчиев.

Той напомни, че пред ден ВСС е привикал за обяснения шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов, след като съдията е излязъл с лицето си в защита на съдебната реформа. "Да не се крием зад маската на псевдонезависимост, която в случая ще бъде демаскирана", призова Калпкачев.

След множеството изказвания в подкрепа на Нели Куцкова се изказаха Румен Боев от прокурорската квота и Румен Георгиев от следствието, които също нямаха аргументи срещу Куцкова, но показаха знаци накъде отива гласуването.

Румен Боев каза, че ВСС и преди не се е съобразявал с мнението на съдиите, така че не би трябвало да е проблем, ако и този път не се съобрази.

"Много симпатично момиче"

Словото на Румен Георгиев беше абсолютния венец на дебата. Той също обясни, че няма проблем с Нели Куцкова, която била "много симпатично момиче". Проблемът на Георгиев бил как се поднасяла нейната кандидатура.

"Кой е за съдия Куцкова и кой използва избора й за други цели? Аз имам прекрасни впечатления от нея, но силно ме дразни как се поднася нейната кандидатура. Това наелектризиране води до определени резултати и засяга хората", каза Георгиев по повод изказването на Калин Калпакчиев по-рано.

Румен Георгиев допълни, че Нели Куцкова не бива да се впряга толкова, ако ВСС не я избере, въпреки че може би заслужава.

"Нели Куцкова е много симпатично момиче, много добър съдия и това по никакъв начин не зависи от избора днес. Животът нито започва, нито завършва с решения на този важен за държавата орган (ВСС). Идват коледни празници. Аз ви приканвам да закриваме (дебата) и да минаваме към другите точки", каза Георгиев.

Така дебатът бе закрит, а Нели Куцкова не бе избрана. Фактите говорят, че общо шестима съдии се обявиха "за" нея, както и един прокурор. Двама следователи и един прокурор дадоха знаци, че са "против" нея. Гласуването показа за пореден път колко важно е разделянето на ВСС на две колегии и как политическата и прокурорската квота стъпкват независимостта на съда.

След това Нели Куцкова се върна в залата на ВСС и попита Ясен Тодоров защо неговата комисия й е дала най-високата оценка за нравствени качества, а той говори, че тя би разделила съдиите.

После му каза: "Бих се притеснила, ако г-н Ясен Тодоров беше ме подкрепил, сега съм морално удовлетворена от неговата позиция. Искрено благодаря на тези, които ме подкрепиха, а за останалите ми е мъчно", каза Куцкова.

Правосъдният министър в оставка Христо Иванов коментира, че дебатът във ВСС наистина е станал отражение на политизацията в обществото по темата за съдебната система. За премиерската намеса той каза: "С голямо съжаление, мога да коментирам факта, че премиерът се намеси с коментар по тази тема. Време е да се спре с тази практика. Много трудно е да се избегне неговото послание и това е голям проблем".


Източник: http://www.mediapool.bg/vss-spazi-ukazaniyata-i-ne-izbra-neli-kutskova-za-shef-na-apelativniya-sad-news243225.html

Влезте, за да коментирате