Докладите на ЕК не правят живота на българите по-добър

Петък, 29 Януари 2016 14:39 Публикувана в Очи в очи Прочетена 518 пъти

За "двете каки" и аз имам вина, едната от сервитьорка я направих прокурор, коментира бившият обвинител №1

Как да разчетем посланията на Брюксел в последния мониторингов доклад коментира за BIG5.BG главният прокурор на България от 1999 до 2006 година Никола Филчев. В интервю за медията ни магистратът разказва за отношенията си с политиците, за натиска на властимащите към обвинението и за задкулисните игри, които предизвикват войни и битки в съдебната ни система. Никола Филчев днес е преподавател по наказателно право, но зорко следи всичко, което се случва в системата на правосъдието и има своята различна гледна точка.

- Как ще коментирате критиката на Брюксел в последния доклад относно състоянието на борбата с корупцията ?

- Според изследванията на авторитетната международна организация “Прозрачност без граници” най-висока е била корупцията в България в началото на моя мандат като главен прокурор 1999 г., т.е. при управлението на Костов. След това, поради упоритата работа на много прокурори, корупцията започна да намалява всяка година и в края на мандата ми достигна най-ниското си равнище – констатира “Прозрачност без граници”. В резултата и на това през 2005 г. България подписа договор за присъдиняване към Европейския съюз. След като напуснах, по времето на  Велчев, коруцията започна да нараства и в края на мандата му, тя се върна отново на първоначалното си равнище от 1998 – 1999 г.

- Явно не сте доволен от своя наследник Борис Велчев. В качеството си на конституционен съдия бившият главен прокурор като че ли прие мълчанието и не иска да коментира проблемите на съдебната система...

- Очевидно така му е по-удобно на Велчев. Но той  дължи много обяснения на българските граждани. По негово време бяха скалъпени редица процеси, бяха фабрикувани доказателства, монтирани обвинения. Бяха обвинени невинни граждани, разбити човешки съдби. Тогава прокуратурата  допусна груби нарушения на човешките права, за които България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. - Например произвола срещу министъра на отбраната Н. Цонев. Нещо по-лошо прокуратурата на Велчев стана съучастник в нарушаването  на човешки права. Той превърна прокуратурата в придатък на полицията. Вместо да упражнява надзор за законност върху действията на МВР,  прокуратурата на Велчев се превърна в отдел за потвърждаване на незаконните действия на полицейски и други служители. Не случайно другото име на Велчев в прокуратурата е “меката китка”. За тази му “мека” и нежна дейност Велчев беше възнаграден с висок пост в Конституционния съд. Освен това много достойни и честни прокурори бяха тормозени, наказани, съдени и изхвърлени от работа по времето на Велчев. Някои от тях се разболяха тежко и починаха.

- Но все пак Европейската комисия публикува последния си критичен доклад за България, в който препоръча външен анализ на прокураурата. Не трябва ли да има промени, за да направим България като Румъния?

- По този въпрос трябва да се имат предвид  две основни положения. Първо, България е суверенна държава, поне на книга. Това означава, че решенията за държавното устройство се вземат от българския парламент, а не от чуждестранни чиновници. Второ, нашата Конституция е възприела основополагащия принцип на разделение на властите – на законодателна, изпълнителна и съдебна. Освен това съдебната власт е независима. А прокуратурата е част от съдебната власт. В доклада си ЕК не препоръчва  никакъв чуждестранен, международен анализ на прокуратурата, а говори за “независим анализ”. Това, както заяви  Главният прокурор, е полезно и  положително. Но за никакви международни проверки не става и не може да става дума.

Друг е въпросът, че несретните костовистчета като “различния” Радан К. и катастрофиралия Х. Иванов (довчера безработни) мечтаят да докарат тук някакви чужденци и да ги “мотивират” да говорят срещу прокуратурата. Това е изобретение на Костов, което той се опитваше да приложи и срещу мен преди петнайсетина  години. Злословеше, клеветеше ме пред важни чужденци, дори плащаше, за да кажат нещо срещу мен. А след туй се позоваваше на “техните критики”, за да взема мерки срещу прокуратурата. Всъщност целта му беше да отслаби прокуратурата, за да избегне отговорност за разбойническата приватизация. Тези два инструмента - “международен анализ” и “сборища на протестиращи граждани”, са стари, изпитани методи в работата на костовистите-демократи. Това е тяхната представа за държавническа дейност в полза на Родината, както и за демокрация.

- Кой пише тези доклади на ЕК вече години наред и въз основа на какви данни?

- Докладите се пишат от чужденци – чиновници на Европейската комисия, но предимно по доноси на нашенчета – партийци и други пишман политици. Деветгодишният опит на писане на доклади показва, че тези доклади не правят живота на българите по-добър. Всички тези  проверки, доклади, препоръки и размахване на пръст от Запада поставят страната ни  в доста унизително положение. Все пак България е хилядолетна държава с древна история и култура, със силни владетели, с военни победи и принос към европейската цивилизация. За времето на прехода ние разрушихме държавата си, ликвидирахме промишленото производство и селското стопанство, унищожихме духовността у българите. Но затова пък построихме капитализма като позволихме на бандитите да разграбят държавното имущество и да се превърнат в олигарси. И сега ни останаха само едните евроатлантически ценности. Българите се превърнаха в най-бедните, най-болните и най-необразованите хора на Европа. Ето това трябва да е грижа на Европейската комисия.

- Е, няма как да отречете, че реформа в съдебната система е жизнено необходима, но вместо съглашетелство, всеки воюва срещу всеки. Бившият правосъден министър Христо Иванов поиска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, а премиерът освети влиянието си върху съдебната власт с есемес до Лозан Панов....

- Какъв точно е въпросът? Редът за назначаване и освобождаване на Главния прокурор е определен в Конституцията. А злополучният реформатор Иванов може да иска оставката на всеки. Още повече сега той е безработен, така да се каже - свободен от ангажименти. Нека да се изяви. Може да го забележат. Той прави това, което може. Всъщност доста успешно той прави и нещо друго. Пред публиката се представя за пазител на морала, а зад кулисите пълни яко гушата със стотици хиляди от неправителствената организация “Америка за България”. Пешкин момче. Демократ за силна България. Ученик на Костов.

- Не е ли срамно за България, че Брюксел прочете разговора на "двете каки", в който роля имаше дори премиерът Борисов? Това ли е езикът на магистратите?

- За тези "каки" и аз имам вина. Но поне си признавам, за разлика от други. Едната – Р. Ченалова я знам още като студентката Бечева. Беше по-известна със свободното си поведение, отколкото с правни знания по юридическите дисциплини. Преди години й се наложи внезапно да напусне прокуратурата.  Крайният резултат е пред вас: поръчки срещу облаги.

Другата “кака” - В. Янева от сервитьорка я направих прокурор. Поради горещото ходатайство на бившия председател на Върховния съд Иван Григоров. Не ми се разправя цялата история. Срамна работа. Както за нея, така и за него. Ако беше си останала сервитьорка, досега можеше и управител на кръчма да стане, а не подсъдима. Що се отнася до приказките на “каките”, не искам да ги коментирам. И от такива като тях хората чакат правосъдие и законност. Срам и позор.

 

Източник: http://big5.bg/obshhestvo/intervyu/nikola-filchev-pred-big5.bg-ne-chetete-dokladite-na-ek!-te-sa-donosi-na-nashi-oligarxcheta.html

Влезте, за да коментирате