Има ли картел в цените на горивата?

Понеделник, 01 Февруари 2016 16:51 Публикувана в Очи в очи Прочетена 645 пъти

В предаването „Здравей, България” по Нова ТВ Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Теодор Дечев посочи, че има не просто съмнение, а почти клони към убеждение, че е налице картел на горивата и че при тази ситуация КЗК или трябва да санкционира евентуален картел, или Марешки, който прави дъмпинг на пазара. Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че проверката има ли картел за цените на горивата ще приключи в най-кратки срокове, след като бъде получена поисканата вече информация от данъчните органи и от митниците. Интервюто предаваме с незначителни съкращения.

- Г-н Дечев, какви са причините да смятате, че много се бави комисията? И може би се съмнявате, че има картел, или не?
Ние не даваме оценки на Комисията точно в момента какво прави. В исторически план общо взето тя не е натрупала славата на голям борец срещу горивния картел. В момента смятаме, че тя има шанса да промени тази репутация. В момента има едни числа, които са ужасно категорични и ние сме ги цитирали.

-    Какви са те?
Един важен параметър е цената на горивата преди данъчно облагане, защото България е страна с може би с най-ниския акциз върху бензина и дизела. България е в първата четворка на Европа по цена на бензина преди данъчно облагане и в първата шестица след. Като кажем, че една държава като Дания е в първата тройка в света ясно е, че ние сме наистина много нагоре в класацията. Освен това, много показателно е, че цените и на бензина и на дизела преди данъчно облагане са забележимо над средната за ЕС. Това е едната страна на въпроса. Втората страна на въпроса е факта, че ние имаме най-ниския марж между най-висока и най-ниска цена - 0,18 на сто е маржа в България. За сравнение - за една широка група държави в ЕС, водена от Франция, маржът е 2,5 на сто. За Гърция, която е най-пазарно ориентирана що се отнася до горивата (бензин, дизел и пропан – бутан) – е 3,5. Така че виждате каква е разликата. Когато маржът е толкова голям, а цената преди данъчно облагане е толкова висока – възниква съмнение, което почти клони към убеждение, че има картел. Като прибавиме и казуса с г-н Марешки, който направи една нагледна демонстрация какво може да стане, ако някой не иска да бъде в картел, смятаме че уважаваната комисия защитава...

-    Вие  убедихте ли се като човек, който се занимава с бизнес и следи тези процеси, че това което прави Марешки е пазарно, а не е провокация, която не води до печалба?
Теодор Дечев: Нещата са много прости, ако Марешки играе пазарно, ако тези числа са верни, а те са верни - ако има картел, трябва да бъде наказан картелът, ако няма картел, то трябва да бъде наказан Марешки, защото прави дъмпинг. Едно от двете, но бездействие вече не е възможно, някой трябва да бъде санкциониран.

-    -    Дали има картел или играча от Варна прави дъмпинг и действа непазарно като подбива цените? Коя е истината?

Марио Гаврилов: Още е много рано да говорим дали има картел. Нека да приключим нашия секторен анализ и евентуално производство за картел след това. Между другото, за разлика от организацията, която представлява г-н Дечев, г-н Марешки подходи доста по-рационално и внесе при нас и ние работим още от преди Нова година по негови твърдения, че има картел в пазара на горивата. Работим на практика по всички текстове от Закона за защита  на конкуренцията за злоупотреба с господстващо положение. Нека да приключим нашия секторен анализ. Не знам защо от Асоциацията са решили, че ние работим много бавно. Ние работим по предишния алгоритъм, по който наскоро преди 2-3 години пак правихме секторен анализ. По предишния алгоритъм бяхме готови още преди Нова година да оповестим своите заключения. Досега ние нямахме право да оперираме с осигурителна и с данъчна тайна. След промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс такава възможност ни беше дадена и промените в закона влязоха в сила от 1 януари.

-    Без тази информация по предишния алгоритъм какво щеше да бъде заключението Ви?

Не желая преди да приключим окончателната си работа да оповестявам някакви междинни резултати. Но това ни дава възможност да погледнем на пазара от един друг ъгъл – не само да се основаваме на информация, която получаваме от участниците на този пазар, а да засечем и информацията, която имат държавните органи – данъчни и митници. Сроковете, в които ще приключим не зависят единствено и само от нас. Защото ние сме изпратили искане за предоставяне на набор от информация от тези институции. Когато получим тази информация аз имам категоричното усещане, че ние до максимум месец-два ще приключим окончателно нашия секторен анализ.

-    Толкова ли е трудно да се установи дали един единствен играч на една единствена бензиностанция не прави дъмпинг, в случая Варненския казус, щом има такова съмнение за картел или дъмпинг?

Теодор Дечев: Това е риторичен въпрос, защото за нас е ясно кое е по-вероятното.

-    Да, но все пак Комисията трябва да установи.
Марио Гаврилов: Първо, това, което цитират от Асоциацията не е коректно като цифри. В България се е установил един модел, в който търговците на дребно оперират с едни много сериозни отстъпки към крайните си клиенти и маржовете, които те цитират не са верни.

-    Има по-голяма разлика между най-висока и най-ниска цена?
Марио Гаврилов:Точно така, защото като отидете на бензиностанция на фирмата „Х” за лоялни клиенти се прилагат разнообразни по вид отстъпки, които намаляват финалната цена. Това, че цените са много близки е някакво съмнение, но не е достатъчно да се докаже, че има картел. Ние не можем да отидем в съда само на базата на основателни подозрения, които г-н Дечев има. Очевидно, че ние сме имали подобни подозрения, за да започнем 6-7 месеца преди да се появи Асоциацията в този казус. Нашият секторен анализ започва на 30 юни. Не мога да допусна да има такъв абсолютно популистки натиск върху Комисията.  Добре, ако комисията реши, че няма картел, значи ставаме неефективни, ако реши, че има картел -  сме ефективни. Нека г-н Дечев да каже, дали фирмите в неговата Асоциация имат личен интерес от нашето решение, защото има едни други асоциации, които биха могли да кажат, които имат конфликтни диаметрални интереси на Асоциацията.

Теодор Дечев: Всички фирми в нашата Асоциация, 6000 на брой, имат интерес да няма картел и да се приключи това безобразие с горивата. По този нисък марж ние не сме лидери в Европа. Ние сме лидери в един клъстер от 100 държави, а ЕС съвсем не се състои от 100 държави. АИКБ не е политическа партия и за популизъм не може да се говори.

-    А обвинението, че се взема определено решение?

Теодор Дечев: Ние не искаме КЗК да вземе точно решение, но бихме искали все пак това да стане в някакъв по-обозрим срок.
-    Кажете кога можете да се справите?
Марио Гаврилов: Веднага щом получим информацията от Митници и НАП, до месец-два максимум ще приключим. Чакаме тази информация, която за нас е изключително съществена. За първи път можем да погледнем този пазар от един друг ъгъл. Ние пет години се борихме, за да получим тази възможност да оперираме с тази информация и сега сме я получили. Иначе по стария начин, както беше преди три години, преди Нова година бяхме готови.
-    Пак ли щеше да е същото решение?

Не мога да Ви кажа, т.е. не желая да Ви  кажа, дали щеше да е същото решение. Искам да обърна внимание, че в други държави подобни секторни анализи траят с години. Ние бяхме готови за шест месеца. И не сме виновни за това, че промените в закона влязоха в сила от 1 януари.

Теодор Дечев: Аз бих се радвал всичко това да е така, но мен ме обезпокои силно една реплика на г-н Гаврилов. Той казва: „Не е вярно това за маржовете, защото има едни отстъпки”. Как мислите - при 15 стотинки отстъпка за покупка от 50 лева т.е. 15 стотинки за 20 литра грубо казано, каква част от стотинката е отстъпката на литър? И как това се отразява на маржовете, които не били верни? Тези уговорки, които непрекъснато се пускат, включително и през последните пет минути ни карат да стоим нащрек и да очакваме някаква неблагоприятна развръзка за всичкото това нещо. По тази причина, пак казвам,  ние няма да се явяваме на избори, така че не ни трябва в момента да спечелим обичта на публиката, но действително всички фирми, които потребяват горива са живо заинтересовани този въпрос да се изясни по един коректен начин.
-    Да не би да е битка между бизнес лобита?

Марио Гаврилов: От петролната асоциация могат утре да излязат с подобно писмо и да кажат, ако комисията постанови картел може да се случи това и това. Искам да разсея една много сериозна заблуда. Нали не си представя г-н Дечев, че ако утре, хипотетично, КЗК установи картел ще наложи едни бомбастични глоби и цените на горивата автоматично от 2 лева за литър ще станат 1 лев?
-    Не мисля, че някой храни такива надежди.
Марио Гаврилов: Така се получава.
Теодор Дечев: Това е интересен въпрос. Ако някой ми каже в очите и това не е журналист или обществена организация, а оторизираната институция, че злоупотребявам с монополно положение, сигурно бих се замислил за своето пазарно или непазарно поведение. Г-н Гаврилов тук ни убеждава, че регулацията е едва ли не толкова неефективна, че дори някого да го хванем по бели гащи, това ще отлежи в съда и дълго време няма да стане. Не подобава на говорителя на КЗК да ни „успокоява” по такъв начин. Ако Комисията постанови такова нещо, моето очакване е, че ще има резултат.

Марио Гаврилов: Резултат ще има, но нека обясним следното нещо. Имаме случаи на установени картели, при които са наложени глоби. Например за доставка на самолетни билети за държавната администрация. Тези случаи отстояват трета година в съда още на първа инстанция. Това не е довело до някакъв ефективен резултат в цените на съответния пазар. Това, което искам да кажа е, че ние ще постановим решение независимо от натиска на бизнес организации, на компании, които имат свои бизнес интереси, което се основава на доказателства. Защото едно са съмненията, друго са доказателствата. Ние също сме имали някакви съмнения, но трябва да докажем, че има картел, а не просто да имаме някакви основателни подозрения, както са формулирани в писмото от вчера.
Теодор Дечев: Дано действително да научим резултата, а какво ще последва е в ръцете на Всевишния.
-    И на Съда, както стана ясно от думите на г-н Гаврилов.

 

Източник: http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/02/01/138087/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0/

 

 

 

 

Влезте, за да коментирате