Тринадесет кандидати на предстоящите избори за Президент в Коста Рика

Д-р Мария де лос Анхелес Алварес Фернандес, завършила и защитила дисертация в България, прогнозира първия тур на предстоящите президентски избори в Коста Рика пред Георги Коларов
Четвъртък, 01 Февруари 2018 11:14 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1868 пъти
Д-р Мария де лос Анхелес Алварес Фернандес е завършила и защитила дисертация в България. Тя е преподавател в Националния Университет на Коста Рика. В миналото тя е била активист на партията „Народен Авангард“, свързана с КПСС и БКП. Днес тя е в редовете на приемницата й - „Широк Фронт“. Д-р Мария де лос Анхелес Алварес Фернандес е завършила и защитила дисертация в България. Тя е преподавател в Националния Университет на Коста Рика. В миналото тя е била активист на партията „Народен Авангард“, свързана с КПСС и БКП. Днес тя е в редовете на приемницата й - „Широк Фронт“. Снимка: Личен архив на д-р Мария де лос Анхелес Алварес Фернандес.

Повече от 3000000 костарикaнци са призовани да изберат на 4 февруари президент, 2 вице-президенти и 57 членове на Законодателното Събрание ( Asamblea legislativa).

 

За текущия избирателен процес 13 партии на национално ниво са регистрирани официално. Тази съвкупност от партии е феномен, нов за Коста Рика, където за повече от 40 години имаше господство на 2 партии ( bipartidismo ) , но на предишните избори 2014г. няколко малки партии се конкурираха с двупартийния режим (със социал-християнска-демократическа ориентация).

 

Сега възниква многопартийна система, когато след 2014 г. повече от 2 партии (традиционни) се конкурират за президентския пост. Сред тях са християнски, демократически, либерални, социалистически от левия център, леви, фундаменталистки и консервативни партии.

 

Участващите партии и кандидати са подредени според номера на бюлетината за изборите:

 

Марио Reдoндo Поведа (ADC)

Марио Редондо Поведа се бори за президентството от името на Християн-Демократическия Алианс (ХДА). Политическата партия се появи през 2012 г. в провинция Картагo, през 2017 г. разпростря структурите си в цялата страна. В момента кандидат-прeзидентът е депутат. Той озаглави управленския си план: "Да направим Коста Рика страна на възможностите". Залага на пет направления: икономически растеж, социална солидарност, висока себестойност на продукцията, фокусиране върху ефективното управление на обществото.

 

Оскар Лопес (PASE)

Оскар Лопес е кандидат от Партията „Достъпност без Изключване“ (ПДБИ), два пъти е избиран за депутат, включително и в момента. Неговите изказвания се оспорват, в и извън Конгреса. Даже някои изявления го поставиха под кръстосан огън. Например, срещу Националния институт за жените (INAMU) и неговата изпълнителна директорка.

Оскар Лопес озаглави работния си план за президентството "Към нова политическа конституция", предложен на 27 страници. "Концепцията за държавата е изродена. Конституцията просто не отговаря вече на социалната еволюция и новите обстоятелства, определящи социалните взаимоотношения." Ценностите и принципите, които управляват съвместното ни съществуване, се различават от тези от 1949 г. Така че, е необходима нова Конституция за нова Коста Рика", се казва във въведението на плана за работа на президента.

 

Едгардо Арая (FA)

Едгардо Арая Сибаха е кандидат за президент на „Широкия Фронт“ (ШФ) - лява партия (наследник на левия „Народен Авангард“), която се разрастна значително в Коста Рика през последните години. Подкрепата за ШФ се отрази в резултатите на предишните избори: те имаха само един депутат през 2010-2014, а през 2014-2018 депутатите им станаха осем. Едгардо Арая Сибаха и в момента e депутат от ШФ.

Арая е природозащитник и сред неговите проявления е борбата да се спре добива на полезни изкопаеми в открити шахти в областта Круситас, в северната част от страната.

Той защитава необходимостта от премахване на премиите към заплатите на висшите държавни служители и намаленията за тях, без да се засягат придобитите им права. Президентският му план е озаглавен "Балансирана държава, в която никой не е забравен“ и се състои от 198 страници, където ce засегнати 27 въпроси, важни за държавата и обществото.

 

Хуан Диего Кастро (ПИН)

Хуан Диего Кастро, адвокат, е кандидат за президент на Партия „Национална интеграция“ (ПНИ) и е известен с постоянни блокировки от страна потребителите на социалните мрежи, както и с нападки към пресата. Той казва, че университетите трябва да насърчават професионално-техническата кариера на младите хора, загубили години в прогимназиалния етап. Гарантира, че само с "твърди мерки" може да бъде намалено насилието - през 2017 г. са извършени цели 603 убийства, най-голям брой в историята на Коста Рика!

Правителственият му план е озаглавен „Коста Рика в синьо“ и съдържа 51 страници, в които са подчертани 7 важни теми. Това е вторият път, когато се кандидатира на избори. През 1977г. е избран за съветник в общината Парейсо.

 

Антонио Алварес Де Санти (PLN)

Антонио Алварес Де Санти е кандидат за президент на Партията за национално освобождение (ПНО --- тази партия беше на власт, заедно с ПСХЕ повече от 40 години). Алварес е за втори път кандидат за президент на Коста Рика.

Позицията му по темата за хомосексуалните бракове предизвика силна критика сред населението, поради това, че през 2015 г. изказа подкрепа за две жени, които поради техническа грешка в Гражданския регистър, можаха да сключат брак. В текущата кампания се противопоставя на официалното оформяне на отношенията между лесбийки и гейове.

Алварес нарече президентския си план „Сега е моментът“ и го е развил на 88 страници. Те са обхванали 15 теми, вариращи от заетост и равенството до етиката на държавните служби.

 

Серхио Мена (PNG)

Серхио Мена, юрист и дипломат, се стреми към президентството от името на Партията на Новото Поколение (ПНП) под мотото "Честните сме повече".

Това е вторият случай, в който Мена претендира за поста президент на Републиката. Но в тази предизборна кампания се постулира преди всичко като депутат от Сан Хосе.

Президентският му план е съставен от 64 страници и набляга на 5 теми: държавна реформа, материалните основи на развитието, човешките ресурси, устойчивост и технологии в иновациите.

 

Фабрисио Алварадо (PRN)

Фабрисио Алварадо е издигнат от Партията за национално възстановяване (ПНВ), член е на по-консервативното и християнско крило. В момента e депутат.

Започна да изяснява позициите си след 9 януари, когато Междуамериканският съд по правата на човека постанови, че Коста Рика трябва да гарантира равен брак. Кандидатът е последователен опонент на еднополовите бракове, абортите и сексуалното образование в учебните заведения.

Планът му за президентството: „Коста Рика - ще го направим заедно!“ съдържа 56 страници.

Интересен факт от него е, че служителите по високите етажи на властта, като "шампионите на идеологията на пола", описани на 49 страница, са обвинени в насърчаване на фашистки и нацистки идеи и концепции.

 

Родолфо Ернандес (PRSC)

Родолфо Ернандес е кандидат на Християн-Социалната Републиканска партия (ХСРП) и принадлежи към нейния консервативен сектор. Ернандес последователно се противопоставя на гей браковете и защитава костариканските традиционни семейни ценности. Той беше кандидат за президент от ХСРП и в предишната кампания, но на финала се отказа от надпреварата, поради някои различия с членовете на партията. След това ХСРП го реабилитира и го издигна като кандидат за влизане в президентския дворец Zapote през май.

Президентският му план съдържа 106 страници. Наречен е „Хуманизъм, свобода и правосъдие“.

 

Карлос Алварадо (PAC)

Карлос Алварадо е 36-годишен журналист, кандидат е на управляващата Партия на Гражданското Действие (ПГД), с лява идеология. В администрацията на сегашния президент Луис Гилермо Солис Ривера (за първи път в историята на ПГД), Алварадо беше министър на труда, но даде оставка, за да се посвети на предизборната кампания.

Алварадо вярва, че по-голямото присъствие на млади хора в класната стая ще гарантира най-добра опция за работа. Може да се приеме за прогресивен кандидат. Започна предизборната си кампания с девиза: аз мисля. Президентската му програма е събрана в 188 страници и е наречена: „Да вярваме и да създадем Коста Рика на XXI век: държава на съгласието".

 

Джон Вега (PT)

Джон Вега е най-младият кандидат на президентските избори, само на 32 години. Учител е в гимназия и иска да се пребори с проблемите на Коста Рика, с помощта на профсъюзите. Джон Вега принадлежи към Работническата Партия (PП), политическо обединение в лявото пространство. В последната изборна кампания беше кандидат за депутат от Пуерто Лимон, но не успя да влезе в Парламента. Концепцията му за развитие на държавата е увеличаване на заетостта, като начин за борба с престъпността и бедността. Планът му за президентството съдържа 1 страница и е озаглавен: „Програмно обобщение“.

 

Родолфо Писа (PUSC)

Родолфо Писа е кандидат-президент от Партия „Социал-Християнско Единство“ (ПСХЕ) и кандидатства за втори път за поста - през 2014 г. Родолфо Писа се оттегли поради различия вътре в партията. Той е адвокат и е бил: изпълнителен директор на Дирекцията на Коста Рика за социално осигуряване, магистрат в Конституционния съд, на дипломатически постове. С „твърда ръка“ възнамерява да намали престъпността.

Мотото на кампанията е „да гласуваме за нещо“ и президентският му план съдържа 131 страници. Родолфо Писа предлага да се построи метрото в Сан Хосе.

 

Ото Гевара (ML)

Ото Гевара за пети последователен път е кандидат за президент на Коста Рика от Movimiento Libertario (Освободителното Движение). Партията е дясно ориентирана. В момента e депутат.

Гевара се обявява за враг на "привилегиите, с които се ползват държавните служители" и се застъпва за ограничаване на функциите на държавата.

Президентският му план е изложен на 390 страници и се нарича “Да управляваме Коста Рика“.

 

Стефани Кампос (РКС)

Стефани Кампос е единствената жена, която се стреми към президентството в момента. Членува в Партията за Костариканско Възстановяване, основана от Хусто Ороско (екс-депутат, многократно преследван по съдебен ред).

Кампос е журналистка. Президентският и план е изложен на 38 страници и е озаглавен „Страна с ангажименти към благополучието на семействата”.

КНР е консервативна християнска политическа група, обявила война на целите на прогресивното движение. Темите, които опредерят политическата й кампания, днес без съмнение са на дневен ред.

Последно променена в Четвъртък, 01 Февруари 2018 12:15
Влезте, за да коментирате