И тези протести са инспирирани от кукловоди на ГЕРБ

ГЕРБ, ДПС и БСП не допуснаха малките партии в парламента

Групировка от Северното Черноморие изкупува дялове от ЕРП-тата
Вторник, 18 Юни 2013 13:13 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1241 пъти

Стоян Тодоров бе водач на протестите от зимата и пролетта в Стара Загора и водач на листата на коалиция "Горда България" в 20-и МИР в Силистра.

Завършил е специалност „Държавна администрациа", „Съдебнотехнически и финансовосчетоводни експертизи" в Техническия университет, както и банково дело в Швейцария. Работил е в държавната администрация, участвал е в изготвяне на законопроекти. Останал е сред последните съратници на незабравимия социалдемократ д-р Петър Дертлиев.

 

Господин Тодоров, участвате ли и на тези протести?
- Не, защото това не са нашите протести. Ние правихме чисто икономически протести през зимата и пролетта на тази година. Те нямаха за цел да свалят правителството на Бойко Борисов. Гражданите тръгнаха на борба срещу банките, срещу монополите, срещу необосновано високите сметки за тока през декември и януари, изкуствено повишените лихви. Исканията ни не бяха политически.

 

Някои наблюдатели ги тълкуват като битови проблеми, срещу които протестирахте, а сега се разглежда като политически. Каква е според вас разликата?
- Не можем да кажем, че са битови, защото става дума за физическото оцеляване на хората. С "битовизъм" и "битови проблеми" подценяваме стремежа към оцеляване на хората. Става дума за физическо оцеляване с тази мизерия. А сега протестите са политически и са организирани от петък насам. Никой нормален човек няма да приеме за нормално и спокойно назначението на Делян Пеевски на тази отговорна и важна длъжност. Доколкото водим разговори с протестиращите от цялата страна и протестиращите граждански сдружения и с министър-председателя Пламен Орешарски в петък и днес, хората въпреки всичко не се поддават на фигурата на Пеевски. Тя бе тихомълком наложена, без дебат нито в парламента, нито в обществото и в медиите.

 

Да, но нали този протест постинга точно това - отстраняването на Пеевски?
- Това е логично. Не можеш да видиш 10, 15 или 20 хиляди души на улицата и да не предприемеш нещо. Дали Пеевски сам е подал оставката си или някой му е казал да я подаде, в края на краищата това беше най-естественото и разумно решение.

 

Твърдите ли, че ГЕРБ организира тези протести?
- Дали са остатъците от ГЕРБ, кръгове около ГЕРБ, формални или неформални лидери или скрити кукловоди, това няма никакво значение. Въпросът е, че това не са естествени и спонтанни протести. В петък те отново пуснаха криминалния контингент на София, които са на пряко подчинение. Същите бяха пуснати през зимата вечерта, преди Борисов да подаде оставка, за да се ескалира напрежение, да се симулират безредици. Останалата част от хората, имаше много интелигентни хора - певци, артисти, автоматично се дистанцираха от тях. Тази вечер се очаква ескалирането на напрежението да стигне върха си. Има сигнали, че се подготвят сериозни неща.

 

Това твърди и Волен Сидеров. Вие откъде имате тази информация?
- Аз не общувам с Волен Сидеров. Днес пътувах за среща с министър-председателя и не съм чул какво твърди той. Има такива индикации.

 

По какво съдите или имате информация?
- Контактувам с протестни групи в цялата страна. Самите ние си обменяме информация.

 

Те откъде знаят, нали не са от криминалния контингент?
- Е, България е една човешка длан. Трудно може да се скрие информация тук.

 

Впрочем протестиращите във Фейсбук не искат Бойко Борисов. Не сте ли съгласни с тях?
- Не става дума за персоналните решения на министър-председателя кого ще назначава и кого не. Става дума за това, че от 2001 г. Бойко Борисов беше разработван година и половина и беше назначен за главен секретар от тези хора, които го разработваха. Не коментираме дали със или без причина е било това разработване. Тогава беше направена чистка в МВР. Факт е, че Цветанов като доскорошен министър на вътрешните работи успя да превърне МВР в най-голямата мафиотска структура в държавата. Това е безспорен факт. И до ден-днешен това продължава. Срещу нас, организаторите, които сме се превърнали в лица на протестите в страната, продължават тези репресии, вкл. на щатни и нещатни служители на ДАНС. Говоря за случки от последните 10-15 дни.

 

Какво ви се е случило?
- Обаждат се по телефона. Преди изборите посетиха дома ми и домовете на мои близки. Два пъти са посещавали училището на сина ми. Два пъти го привикваха в полицията без да има каквито и да било криминални прояви - "за справка".

 

Преди изборите казахте, че вашите протести са инициирани от кръгове около ГЕРБ. Продължавате ли да го твърдите?
- Самият факт, че на тези протести от петък насам се появяват хора, които се обявяват за протестиращи. Но те не са протестирали през зимата и през пролетта.

 

Позволете на едни да протестират срещу едно, а други - срещу друго.
- Кое е едното и кое - другото?

 

Вашият протест беше за тока, парното, монополите. Сега е за политически свободи и политически права. Не бяха ли измамени хората от този кабинет? Нали беше програмен той?
- Твоите политически права са изпълнени - ти имаш право да отидеш и да гласуваш. Това е изконно човешко право.

 

Никой не го отрича, но то не е единствено. Нямат ли право на контрол?
- При положение, че гласуват под 50 %, с какво право те в момента излизат да протестират?

 

Вие откъде знаете, че не са гласували?
- Добре - или са гласували, или са протестирали. Или са гласували, или не са протестирали. То вече стана такава каша, че и ние не можем да се оправим.

 

Факт е, че тези протести са много по-многолюдни. Можете ли да го отречете?
- Въпросът е, че тези протести в момента нямат абсолютно никаква логика. Няма абсолютно никаква причина това правителство да падне. Защото има връзка с протестите от зимата и пролетта. Ние два-три месеца се събирахме от различните протестни групи от различните градове, докато изчистим нашите основни искания. ние отправихме своите искания. Ние отправихме апел към народното събрание да не се саморазпуска, да продължи да работи, за да бъдат гласувани промени в наказателния закон, да бъде променена рамката, в която ще се работи оттук-нататък. Какъв е смисълът правителството да си отиде при положение, че Избирателният закон не е променен? Какво ще правим? Нови избори след три месеца?

 

Да, но то още от първия момент излъга гражданите и само си призна грешката.
- Не го коментираме. Пеевски не е България. Добре, допусната е кадрова грешка, но ние живеем във времето, в което е даден толеранс на това правителство.

 

Сам президентът каза, че това е задкулисието. Пеевски не изразява ли нещо повече?
- Най-вероятно. Ние сме обикновени граждани, които си защитават своите обикновени граждански права и сме излезли да протестираме точно за това. При положение, че Бойко Борисов са го разработвали година и половина и тогава го направиха главен секретар, тогава защо никой не излезе да протестира? Не оневинявам назначаването на Пеевски, но говорим и за процедурата за Борисов, за липса на дебат, за липса на прозрачност при неговата кандидатура. В момента ние преживяваме нов малък Десети ноември, след 23-годишен преход, цялото общество, всички правихме компромиси с принципи, с морал, с граждански права, сега искаме това да стане за две седмици. Няма как да се случи. Българското общество изпитва невероятен дефицит от читави, стойностни и морални хора. Това е драмата на България.

 

Как премина срещата при премиера?
- За нас важното е, че той инициира в петък тази среща, взе се решение тези срещи да се провеждат всеки втори петък на месеца. Той вече е разпоредил по всички министерства такива обществени съвети да заседават към всяко министерство, с което гражданският контрол ще бъде по-голям. Постъпи предложение, вкл. и в ДАНС да има някаква форма на граждански контрол. Това е малко трудно, защото там боравят с класифицирана информация. Решихме поне веднъж в месеца шефът на ДАНС да присъства на тези срещи и да дава отчет за дейността си или тези неща, които не представляват класифицирана информация.

 

В ДАНС не е ли всичко класифицирана информация?
- Има експерти и специалисти по национална отбрана и сигурност, които могат да го преценят. В крайна сметка важното е, че се заявява желание за диалог. Никой от 1990 г. насам това не го е правил. Ние посъветвахме министър-председателя - тъй като тази вечер и утре (интервюто е взето в понеделник - б.а.) ще бъдат критичните моменти от петък насам, той трябва да намери сили в себе си и да излезе пред хората. Дори го посъветвахме да излезе отвън пред Министерския съвет, пред протестиращите, а гражданите да имат възможност да задават въпроси, независимо какви са те, на които той да отговаря. Мисля, че това до известна степен ще свали напрежението.

 

Много неправителствени организации не пожелаха да присъстват на този съвет. Как ще го обясните?
- Ако сте забелязали, тези организации, институции и фондации, които произлизат от фондацията на Джордж Сорос. Днес имаше доста представителност на тази среща.

 

Да не искате да кажете, че Джордж Сорос е организирал протестите?
- Не съм казал такова нещо. Просто чух списъка на отказалите. Днес имаше от сдружения на майки, на сираци, на инвалиди, граждански организации, най-различни. Нормално е да откажат някои. Ние толкова години не можем да се обединим като народ, да го изградим това пусто гражданско, а сега не можем да искаме то да се случи за два-три дни.

 

Президентът заяви, че правителството е изгубило неговия кредит на доверие. А вие?
- Ние го дадохме още преди две седмици. Но посъветвахме министър-председателя да излезе пред хората, не в парламента - той да намери формата днес-утре, под която това да стане - да поиска нов кредит на доверие. Назначаването на Пеевски ни обиди - и то голяма част от обществото, вкл.представители на тази партия, която е излъчила Пламен Орешарски (БСП- б.а) за министър-председател. Но в нея си текат други процеси, които са вътрешнопартийни. Това обществото не го интересува чак толкова много.

 

Да ви върна към задкулисието на зимните протести. Пак същите "тъмни сили" ли го организираха?
- Задкулисието беше доста голямо. Само няколко града бяха изпуснати или не успаха да ги вкарат в този сценарий, който се разигра. Тогавашните управляващи, по-точно Цветанов, изтърваха духа от бутилката. Защото протестите не започнаха случайно. Да, те бяха за високите сметки на тока. Да, токът беше това, което можеше да свали правителството. Но не протестиращите го свалиха тогава. То си избяга само от страх, от паника или някакъв негов си филм, който си разиграваше. Говори се, че протестите са били уговорени още през втората половина на октомври 2012 г.

 

От кого са били уговорени?
- Говори се за договорки между тогавашния министър-председател и една икономическа структура от Северното Черноморие.

 

Коя групировка? ТИМ?
- Най-вероятно, друга голяма групировка от този регион не знам да има. Самият факт, че на 4 декември тя и нейни фирми започват да изкупуват мажоритарни дялове от трите РПТ-та. Виждат им се обаче скъпи. Трябва да се инсценира напрежение. Подставени лица в ЕРП-тата завишиха съзнателно сметките на хората. Същите хора ще кажат, че отново влизаме в теория на конспирацията, но това е генезисът на протестите. Опитаха се да ги поставят под контрол в Западна България, където е ЧЕЗ, а компанията бе по-интересната хапка. Известно е, че тя има собствена преносна мрежа. Но в един момент те изтърваха духа от бутилката. Протестите се разраснаха. Борисов каза, че не може да гледа как се пролива кръв и подаде оставка.

 

В предизборната кампания вие твърдяхте, че са уговорени изборите, но резултатът не потвърди съвсем вашите думи. Защо стана така?
- Естествено, че бяха уговорени изборите от централната администрация и МВР, със спомосъществователството на администрациите в страната. По места имаше и други договорки със старите партии в лицето на ДПС и БСП, за да не влязат малките партии в парламента. Защо такъв резултат ли? Защото много късно излезе сигналът за подготвените допълнителни бюлетини. Тези 480 хиляди бюлетини не бяха основното количество. В други градове, в други печатници също имаше бюлетини. Една седмица преди 12 май в различни градове са се раздавали от човек на човек. Ето, аз бях начело на листата на "Горда България" в 20-и МИР в Силистра. Там имаше 3% недействителни бюлетини. Върху тях беше зачекнат номер 36 (на "Горда България" - б.а.). Отидох да обжалвам резултатите, макар да беше безсмислено. Все пак, това ни позволява избирателният закон. Това се виждаше с просто око. Впрочем през последните 12 години българският народ не е гласувал за своите управници. Всички тези вотове мисля, че бяха подменени.

 

Имате предвид от коя година?
- От 2001 г. насам.

 

Когато дойде на власт Симеон Сакскобургготски?
- Да.

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 15:19
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Филипа Сряда, 19 Юни 2013 10:46 публикуван от Филипа

    Хората не са глупави и знаят защо са малките партии и благодарение на кого съществуват и нормално да не й се доверяват. А ЧЕЗ беше единствената, която си е увеличила сметките, щях да ви повярвам, ама това вашето наистина е теория на конспирацията.

Влезте, за да коментирате