Българските власти не се съобразяват с липса на доказателства за обвинението на Гергана

Димо Червенков: Цветанов угоднически обяви съпругата ми за глава на престъпна група

Ако я екстридарат в Америка, чака я 68 години затвор
Събота, 22 Юни 2013 08:43 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1755 пъти

Вече 45-и ден Гергана Червенкова - българката, която американските власти поискаха да екстрадираме в САЩ, за да бъде съдена, е с мярка за неотклонение „задържане под стража". На 8 май Софийският градски съд реше, че трябва да бъде екстрадирана в САЩ. Червенкова е обвинена в САЩ за това, че с работата си като финансов мениджър към английската фирма „EuroMedOnline limited" е свързана с група за неразрешена онлайн търговия с наркотици или незаконни лекарства.
Вчера Софийският апелативен съд трябваше да реши дали да екстрадира Гергана в Америка, където я грозят до 68 г. затвор. Около 300 души се събраха пред Съдебната палата в София в нейна подкрепа.
Решението на съда за екстрадицията бе отложено за втори път след искане на адвокат Златка Стефанова, която е един от защитниците на Гергана. Съдът поиска американските власти да предоставят уверение, че не е заплашена от смъртно наказание, рольоЮжен Ню Йорк, както и превод на 11-ата поправка от Конституцията на САЩ. Вчера съдът определи да бъдат изискани от ГДБОП иззетите по времето на обиска доказателства. Магистратите очакват и удостоверение от Гранична полиция с информация за държавите, които Гергана Червенкова е посещавала. Свързахме се със съпруга й Димо Червенков.

 

Г-н Червенков, в какво по-точно обвиняват съпругата ви?

- Обвиняват я за търговия с наркотици, но като се зачете човек, разбира, че става въпрос за лекарства. Някакъв агент в САЩ правил разследване и решил, че тя е мениджър на фирма, която продава лекарства в интернет. В действителност Гери работи в българска фирма като контрольор – статистик-анализатор. Тя има трудов договор с въпросната фирма, но нито тя е организирала, нито продава медикаменти. Просто прави справки-отчети за продаденото през уебсайта и котактува с доктори и фармацевти, с които фирмата е сключила договор.

 

Кога получи обвинението?

- В края на януари. Задържаха я на 30 ноември. Дойдоха вкъщи със заповед за обиск. Американците са я издирвали с червена бюлетина чрез Интерпол. Задържаха я от ГДБОП.

 

 

Българските власти нямат ли възможност да установят каква е истината?

- Имат. Установили са, но това не притеснява нашите власти. Те разсъждават, че щом я искат, трябва да я дадат.

 

 

Нямат право, или нямат желание да установят истината?

- Разследването е направено. Образувано е срещу неизвестен извършител. Доколкото разбрах от следователката, няма намерени престъпни дейности. Самата тя се чуди защо е станало така. Гергана няма спесимен за теглене на пари от банки, не нарежда плащания, няма документи, че е мениджър. Това е най-големият абсурд. Тя е на изпълнително ниво във фирмата. Дори шефът й изпрати декларация в САЩ, с нея удостоверява точно това.

 

Това съдебна грешка ли е?

- Не знам дали е точно съдебна грешка. Всеки разумен човек лесно може да установи кой е собственикът. Това ме впечатлява – че не е направено кой знае какво разследване от американците. Тя е била удобният човек в момента, когато бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е бил там – българка, разписваща се в имейла с личните си имена. Явно това им е било удобно, за да придадат на престъпната групировка международен характер.

 

 

Тя самата е обявена за част от престъпна групировка?

- Да, нещо повече, Цветанов я е обвинил, че е неин организатор. Освен нея има още деветима обвинени в САЩ.

 

 

Те разпитвани ли са, познават ли я?

- Нямам представа. Никой не ни казва какво се случва там. Факт е, че Гергана започна работа във фирмата в края на 2009 година, а фирмата съществува от 2006 година. Най-малко този факт красноречиво говори, че има нещо нагласено.

 

Сега, когато Цветанов не е на власт, нещо промени ли се?

- Не, тя поразията вече е направена. Подписано е да бъде екстрадирана. Цветанов угоднически е подписал договор с американците, с който на практика почти няма основание за отказ. Повдигнати й са общо шест обвинения, две от които са за конспирация. Не знам как човек може да прави конспирация с имейл адрес, в който фигурират имената му.

 

А не потърсихте ли американските власти в България?

- Досега не, но ще прибегнем и до това, след като нашите проявиха безразличие към съдбата на Гергана. Но според адвокатите никой няма да й обърне внимание. Потърсихме американски адвокати, които обясниха случая на прокурора. Те му представиха всички доказателства за абсурдното обвинение. Но той казал, че те не го интересуват. Той имал доказателства, че тя е в групировката.

 

Добре, но съдиите не разглеждат ли доказателствата, които им представяте?

- Точно за това се чудя и аз. Цялото обвинение се крепи на клевети, откровени лъжи. Как може да искаш на базата на това да екстрадираш свой сънародник? В обвинението пише, че тя е собственик на фирмата, собственик на уебсайта, през нейна банкова сметка са изпрани големи суми. За това няма никакви доказателства. Единственото, което пише в клетвената декларация, е, че е засечена кореспонденция от нейния имейл адрес. Изрисан е правилно само той.

 

Кой може да отмени решението на Софийския градски съд?

- Надявам се Софийският апелативен съд да го направи.

 

Повече по казуса на адрес: http://save-gery.org./bg

Последно променена в Неделя, 23 Юни 2013 18:55
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате