Бабините илачи са по-добри от хапчетата

Джинджифил и куркума лекуват настинката бързо
Петък, 05 Юли 2013 13:37 Публикувана в Здраве Прочетена 1859 пъти

 Народната медицина има много по-ефикасни начини да се пребори с настинките от препоръчваните таблетки или прахчета. Това твърди известният френски имунолог доктор Жан-Жак Гиьом. 

 „Трябва да признаем, че когато говорим за сезонни простуди, народната медицина ни дава идеи и решения, които винаги са били под носа ни“, казва специалистът. Според него колегите му трябва да обърнат повече внимание на „бабините рецепти“ и да не бързат с предписването на антибиотици.

Самият доктор предлага няколко начина за борба с настинката. Той твърди, че родната му баба го е лекувала така като дете.  

Парче джинджифил може да направи чудеса, ако кашляте лошо. Нарежете корена на лентички и ги сложете в малко количество подсолена вода. Когато получите пристъп на кашлица, сложете едно парченце в устата си и глътнете от сока.   

 Парната баня е много ефективна при запушен нос или тежест в гърдите. Сложете няколко стръка маточина в гореща вода и вдишвайте парата за около 5-10 минути. Това ще отпуши носа и ще облекчи задръстените бели дробове.  

За многостранния ефект от чесъна се знае много. Но ето и едно по-нестандартно предложение. Разрежете на половина една-две скилидки и ги пуснете в чаша топла вода. Оставете ги да се накиснат за около 10-15 минути и изпийте течността. По този начин ще отпушите носоглътката си и ще намалите отделящите се секреции.  Добавете сок от половин лимон, лъжица мед и 1-2 щипки канела в чаша топла вода или чай от лайка. Това е много добър начин да облекчите възпаленото гърло.

Друг ефикасен трик е затоплено мляко с една щипка куркума.   Пюрето от сварени ябълки облекчава раздразнения стомах и  храносмилателната система. Печените ябълки имат същият ефект. Консумирани и в двата варианта, тези плодове помагат на организма да се възстанови бързо.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:35
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате