Артериите се прочистват с ядки

Понеделник, 08 Юли 2013 15:30 Публикувана в Здраве Прочетена 1205 пъти


 Редовната консумация на различни видове ядки намалява натрупването на мазни плаки по стените на артериите. Това показват резултатите от ново изследване, проведено от испански лекари.
Проучването показва, че при консумация на храна, която съдържа голямо количество мазнини, в организма възникват специфични химични реакции. Те улесняват отлагането на мазнините по стените на кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване.


 “Само една шепа ядки на ден прочиства артериите по-добре дори и от зехтина”, споделя ръководителят на изследването д-р Емилио Рос. Резултатите от изследването показват, че освен това, редовната консумация на ядки повишава мозъчната дейност и подобрява функцията на жлезите с вътрешна секреция.

Хората, които ежедневно похапват фъстъци, бадеми или шамфъстък имат по-добра памет, концентрират се по-бързо и намаляват вероятността от възникване на деменция, артериосклероза и Алцхаймер. Те са много важни и за растежа и цялостното развитие на организма при децата и подрастващите.

Доктор Рос предупреждава, че единствено орехите трябва да се консумират в по-малки количества и по-рядко, тъй като високото съдържание на йод в тях може да натовари щитовидната жлеза.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:33
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате