Мозъкът работи по-добре с оранжеви домати

Понеделник, 15 Юли 2013 13:27 Публикувана в Здраве Прочетена 1503 пъти

Ежедневната консумация на плодове и зеленчуци подобрява паметта, твърди международен екип невролози от Германия, Италия и САЩ. Учените изследвали връзка между съдържанието на антиоксиданти в кръвта и умствената дейност на хора над 40 години.

Лекарите установили че тези, които консумират около 500 грама плодове и зеленчуци, имат високо ниво на полезни антиоксиданти в организма и по-малко увредени от свободните радикали липиди. Освен това те запаметяват много по-бързо от хората, които ядат по-малко от 100 грама плодове и зеленчуци на ден.

Специалистите подчертават, че плодовете и зеленчуците не само подобряват работата на мозъка, но и понижават риска от развитие на деменция и склероза. Изследването показва и че, оранжевите домати пък са много по-полезни от червените. Според учени от университет в Охайо, САЩ основната причина за това се крие в съдържанието на ликопен. Той е силен антиоксидант от групата на каротиноидите, които противодействат на свободните радикали 10 пъти по-силно от бета-каротина. Освен това веществото силно намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Според специалистите количеството на ликопен в оранжевите домати е 3 пъти по-голямо от това в червените. Високо съдържание на този антиоксидант има и в дините и грейпфрутите.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:31
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате