Семената киноа пречистват организма

Понеделник, 05 Август 2013 15:34 Публикувана в Здраве Прочетена 1336 пъти

  Организацията по храните и земеделието към ООН обяви 2013-та година за годината на киноата. Експерти от организацията я определят като „храна с високи хранителни качества, впечатляващо биоразнообразие и важно значение за концепцията за здравословното хранене”.

 Родината на растението са екваториалните и тропически части на Андите. Всъщност именно киноата и царевицата са двете основни хранителни продукти на маите. Днес основният източник на киноа са Перу и Боливия.  

Киноата съдържа голямо количество протеини, от които най- ефективните са лизинът и изолевцинът, които  възстановяват тъканите, ускоряват метаболизма и редуцират натрупаните мазнини. Киноата има и голямо съдържание на витамини и минерали като калций, фолиева киселина, рибофлавин (витамин В2), фосфор, мед, манган и магнезий. Особено голямо е количеството на флавоноидите кверцетин и кемпферол. 

Растението има и силен противовъзпалителен ефект, което се дължи на фенолните киселини,   полизахаридите и сапонините.  Доказано е, че киноата значително намалява риска от диабет тип 2, понижава нивото на лошия холестерол, изчиства плаките по стените на кръвоносните съдове и намалчва риска от сърдечно-съдови заболявания.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:20
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате