Евкалиптът мори туберкулоза и лош дъх

Понеделник, 12 Август 2013 15:40 Публикувана в Здраве Прочетена 1487 пъти
снимка: Алън Харт снимка: Алън Харт

Евкалиптът се използва най-вече под формата на извлеченото от листата му етерично масло. В състава му влизат  евкалиптол, различни флавоноиди, танини, терпени и смоли. Именно благодарение на тях , евкалиптът има антибактериално, антисептично, антиспастично и отхрачващо действие. Той се използва  под формата на чай, екстракт и масло. Вътрешно евкалиптът трябва да се приема само след консултация с лекар.

Той помага при проблеми в храносмилателната и дихателна система като диспепсия, лош дъх, ленива перисталтика на червата, бронхит, настинка, кашлица, микробни заболявания на белия дроб, туберкулоза, синузит и възпалено гърло. 

Под формата на инхалации се прилага при дифтерит, ускорена сърдечна дейност, астма, бронхит, настинка, кашлица, възпалено гърло, грип и отхрачване. Евкалиптът се прилага  локално при изгаряне, инфекции,  гнойни венци и тумори. Той влиза в състава на таблетки против кашлица, сиропи, мехлеми и пасти за зъби.

Не е токсичен при външна употреба, но поради съдържащите се в него танини, вътрешното му  приложение трябва винаги да се поема в подходяща концентрация, определена от специалист.

Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени. Не трябва да се приема от хора страдащи от възпаление на жлъчката, високо кръвно налягане, възпаление на бъбреците и чернодробни болести.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:09
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате