Купонджиите и непукистите са най-здравите хора

Петък, 16 Август 2013 15:14 Публикувана в Здраве Прочетена 1572 пъти

 

Хората боледуват по-рядко, не само когато водят здравословен начин на живот, но и когато избягват стреса и живеят в психически и емоционален баланс. Това твърди екип от американски психолози, невролози и диетолози. В резултат на дългогодишни изследвания екипът публикува в престижното списание „ Health” съвети, които помагат на хората да укрепят имунитета си без помощта на лекарства.

1. Общувайте

Вниманието и подкрепата на околните влияят благотворно на имунитета. По-общителните хора боледуват по-малко. Според специалистите, социализирането е една от най-ефикасните терапии, където голяма роля играе и физическият контакт.friends

Потупването по рамото, приятелското докосване, прегръдките и дори ръкостискането стимулират активността на Т-клетките, които фиксират и унищожават вредните микроорганизми.

2. Слушайте музика

Предпочитаната от вас музика, независимо каква, повишава имунитета. Удоволствието от любимите ви мелодии стимулира  мозъчните центрове подобно на чувството за наслада от консумацията на предпочитаните храни или musicсексът с любимия партньор. Учените  твърдят, че имунните клетки на хората, които свирят на някакъв музикален инструмент или композират, имат по-висока активност.

                                      3. Избягвайте шума

Всеки неприятен звук предизвиква мускулно напрежение, спазми noiceна кръвоносните съдовете и нарушение в храносмилането. Изследванията доказват, че постоянният дразнещ шум покачва адреналина и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Алармите, трафика и звуците от ремонтните и тежкотоварни машини  са сред най-вредните.

4. Бъдете оптимист

Оптимистите живеят средно с 12 години по-дълго от  песимистите. Мрачните изнервени и  напрегнати хора  имат слаба имунна защита. Това означава, че си струва да си “ сложим розовите очила” и да повишим защитните си сили. Това обаче не означава да станем неизлечими наивници. Просто трябва да подходим по-философски към ежедневните си проблеми и да не драматизираме излишно живота си.

optimists

 

5. Хранете се правилно

При гладуване, организмът започва да произвежда хормони на стреса. Ако се подлагате на строги диети рискувате да намалите активността на Т- no-dietклетките, които унищожават  вредните микроорганизми. В случай че искате да преборите наднорменото си тегло, решете проблема си плавно, а не драстично. Постепенно преминете към по-леки и по-нискокалорични храни, но продължавайте да „захранвате“ тялото си с не до там „полезните“ за него продукти. Плавният преход ще позволи на организма ви да се адаптира адекватно без да се стресира.

 

              6. Смейте се по-често

Искреният смях повишава нивото на антителата, стимулира активността на левкоцитите и Laughingповишава имунитета на молекулярно ниво. Смехът засилва кръвообращението, подобрява храносмилането, стабилизира налягането и намалява мускулното напрежение. Освен това смехът, подобно на сълзите, освобождава натрупалия се в тялото адреналин и намалява стреса. Изследванията доказват, че хората с добре развито чувство за хумор и особено тези, които имат чувство за самоироиня се справят много по-добре със стресовите ситуации в сравнения с тези, които са склонни да се самобвиняват и затварят в себе си.

 

                                                                                         7. Използвайте мозъка си

Дори играта на карти стимулира активността на имунната система. Между защитните механизми на организма и центровете на мозъка, които chessстимулират паметта и абстрактното мислене, съществува пряка връзка. Решаването на кръстословици, ребуси, судоку и всички активиращи мозъчната дейност занимания, заздравяват имунната система и предпазват организма от заболявания.

 

                                 8. Движете сеjogging 1

Редовните умерени физически упражнения мобилизират защитните механизми на организма и повишат активността на левкоцитите. Но не прекалявайте, защото голямото натоварване може да провокира развитието на синдрома на хроничната умора.

 

                                                                                            9. Отпуснете се

При стрес в организма се произвеждат хормоните кортизол и адреналин, които понижават имунитета. Поради тази причина хората в стресови ситуации са по-податливи към настинки и грип. Намерете начин да се отпуснете – отдайте се на любимото си хоби, вземете топла вана, послушайте музика, изгледайте любимия си филм или просто побъбрете с приятели. 

 

 relax

 

 

10. Спете в абсолютна тъмнина

Само в пълен мрак човешкият организъм е в състояние да  изработва достатъчно количество от хормона мелатонин, който  предотвратява развитиетоdark на много сериозни заболявания. Дори слабата светлина от циферблата на часовника или                уличната лампа може да попречи на производството на

този важен хормон и по този начин да намали имунната защита на тялото. 

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:05
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате