Къдравото зеле и ананаса заздравяват стомаха

Вторник, 20 Август 2013 17:23 Публикувана в Здраве Прочетена 1196 пъти

Ежедневната консумация на лимони и ябълков оцет предпазва от появата на киселини, твърдят английски учени от университета в Кембридж. Те провели проучване с цел да установят кои храни могат по естествен начин да намалят стомашната киселинност.

Резултатите показали, че продукти, които съдържат калий са най-ефективни. Сред тях са пъпешите, бананите, медът, сладките картофи и ябълките.honey

„Киселините се причиняват от непълното затваряне на клапата, която свързва хранопровода и стомаха. Калият играе особено важна роля за нормалните контракции на мускулите, с което решава проблема със затварянето на отвора. Много хора със стомашни проблеми смятат лимона за враг. Научните факти обаче сочат тъкмо обратното.

lemonУмерената киселинност на този цитрус помага за неутрализирането на киселините в стомаха. Същото важи и за ябълковия оцет“, казва ръководителя на изследването доктор Майкъл Картър.

Според резултатите от проучването, калцият е на второ място. Той ограничава секрецията на стомашни киселини. Храни като мляко, броколи, къдраво зеле и извара успокояват вътрешната обвивка на стомаха и премахват чувството на дискомфорт.

Проучването показва, че зеленчуците имат много алкални вещества, които също понижават стомашната киселинност. Лекарите предупреждават, че те трябва да се консумират сурови, тъй като  термичната обработка променя алкалното съдържание в киселинно. Суровите плодове пък съдържат определени ензими, които подпомагат храносмилането и облекчават раздразнението. Най-подходящи са  ананасът и папаята.

Морските риби имат специфична органична киселина - таурин. Подобно на храните, богати на калций, той ограничава  секрецията на киселини и се препоръчва за хора със стомашно-чревни проблеми.

fish

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 15:51
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате