Печат на тази страница

Светлината пази от сърдечни пристъпи

Понеделник, 20 Май 2013 13:28 Публикувана в Здраве Прочетена 891 пъти
Оценете
(3 гласа)

Светлината пази от сърдечни пристъпи
Силната светлина, включително и дневната, може значително да понижи риска от сърдечен пристъп или развитието на необратими процеси след настъпването му. Според специалисти от университета в Колорадо хората със сърдечно-съдови заболявания по-бързо оздравяват, когато лежат на дневна светлина.

Тайната се крие във „вътрешния часовник“ на организма, свързан със светлата и тъмната част на денонощието. Денонощният ритъм се регулира от протеини в мозъка, които съществуват и в сърцето.  По време на пристъп при сърцето се получава кислороден глад. В такава ситуация на него му се налага да превключи от обичайното „гориво“ – мазнините, на глюкоза.

Без промени в сърдечния метаболизъм клетките започват да умират, а органът се уврежда. Изследванията показали, че протеинът Period 2 е необходим за преминаването от един вид „гориво“ в друг. Освен това той  е способен да повиши ефективността на метаболизма. Дневната светлина активизира Period 2 и намалява уврежданията, които сърцето може да получи.

Последно променена в Вторник, 12 Ноември 2013 14:03
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате