Печат на тази страница

Лакомниците сънуват ужасии и кошмари

Понеделник, 20 Май 2013 14:08 Публикувана в Здраве Прочетена 790 пъти
Оценете
(1 глас)

Много хора обичат да заврат главата в хладилника, когато станат през нощта. Този изключително вреден навик води до неусетно трупане на килограми и предизвиква кошмари по време на сън. Той се придобива най-вече през студентските години, когато се налага да се учи до късно, а мозъкът трябва да се храни. В младостта обмяната на веществата е толкова добра, че дори нощните трапези не се отразяват на фигурата. С възрастта обаче усвояването и преработването на храната се забавя и тя лесно се трупа във вид на мазнини.

 

Ако ядете преди лягане, рискувате да разстроите съня си и да предизвикате безсъние. Тежката мазна храна е противопоказна преди сън. Макар пиците и пържените картофки да са много вкусни, те са изключително вредни в края на деня. Кашкавалът и маслото съдържат много мазнини, които се задържат в стомаха ни дълго. За да се отървем от мазнините, трябва да изхабим много енергия, а това е невъзможно, ако веднага след похапването им се хвърлим в леглото. Пикантната храна преди лягане може да предизвика физически дискомфорт и това се отнася най-вече до хората, които имат киселини. Пикантните гозби повишават отделянето на ендорфини, затова човек трудно заспива след тях.

 

Кофеинът, който се намира в много сладкиши и сладоледи, също не се препоръчва преди лягане. Вреден за съня е и натуралният шоколад. Той съдържа кофеин, който усилва активността на нервната система. Китайската храна също не е препоръчителна преди лягане, тъй като се базира най-вече върху пърженето. Организмът има нужда от много време, за да смели този продукт. Зърнените закуски, както и всякакви храни от този вид, е добре да се избягват преди сън. В тях има много захар, която попада в кръвта и пречи на заспиването. Диетолозите препоръчват да не се вечеря с пържоли и ястия от червено месо, защото храносмилателната система има нужда от много енергия и време, за да усвои белтъчините и мазнините. Според специалистите тънка филийка ръжен хляб с намазано обезмаслено сирене успешно може да убие усещането за вълчи глад.

 

Чипсовете, крекерите и пържените  картофки могат да се заменят със сурови ядки. Диетолозите съветват вечерята да е от леки храни, тъй като претовареният стомах може да предизвика безсъние и дори кошмари. Задължително условие за добрия сън е да не се яде след 20 ч. Спазването само на тези две условия може да намали неусетно теглото между 5 и 10 килограма за една година.

Последно променена в Вторник, 12 Ноември 2013 14:29
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате