Ментата цери стомаха и нервите

Понеделник, 20 Май 2013 14:16 Публикувана в Здраве Прочетена 852 пъти

Ментата е уникално лекарство, което облекчава много здравословни проблеми, категорични са учените. Лечебните свойства на растението са известни още от древността, но и до наши дни то не е изгубило своята популярност заради многобройните си полезни качества.  Дългогодишни изследвания  показват, че ментата успокоява стомашните спазми, болки и неразположение. 

 

Топъл чай от билката повишава либидото, успокоява кашлицата и помага при простуда. Ароматната напитка стимулира нервната система и тонизира човешкия организъм. Листа от мента помагат при нарушена перисталтика на червата. Според учените лечебното растение има противовъзпалително действие и помага при ужилване от насекоми. Заради това свойство ментата е една от най-използваната съставки в пастите за зъби. Билката има антиспазматичен ефект, препоръчва се и като хормонален регулатор. Специалистите са на мнение, че нейните свойства имат най-добър ефект,  когато тя се използва в сурово състояние. Няколко листа от билката се смачкват и се пускат в чаша с вода, след няколко минути тя се изпива. Ментата може да се консумира и под формата на запарка, като подправка в ястия и салати. Ментата е много силен антиоксидант поради високото съдържание на калций, цинк, фосфор, цинк, мед, магнезии, селен и флоур. В растението има и значителни количества от витамините С и Б. 

Последно променена в Вторник, 12 Ноември 2013 14:30
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате