8 изненадващи причини за постоянното главоболие

Вторник, 21 Май 2013 17:53 Публикувана в Здраве Прочетена 7407 пъти

 Причините за постоянното главоболие и силната мигрена са около вас, вие просто не ги забелязвате. Това твърдят английски невролози от Кралската болница в Лондон.  „Главоболието и мигрената са сред най-разпространените оплаквания на съвременния човек. Много хора до такава степен са свикнали с ежедневната поява на тези болки, че ги смятат за нещо естествено. Те прибягват до обезболяващи лекарства, но не си дават сметка, че причините са не в, а около тях. Аз и моите колеги бихме искали да наблегнем на факта, че главоболието може да доведе до много по-сериозни последствия, включително и инсулт,“ споделя ръководителят на катедрата по неврология доктор Джеймс Картър. Ето и осемте изненадващи причини, които според специалистите могат да предизвикат ежедневни главоболия.

 

№1 Шефът.  Повечето хора се притесняват от началниците си. Но ако босът ви е недоволен и фрустриран истерик, който постоянно крещи и ви повтаря, че закъснявате със сроковете, не изпълнявате задълженията си и не ставате за нищо, най-вероятно е мигрената и лошото настроение да ви съпътстват непрекъснато. В подобни случаи трябва спешно да си  потърсите друга работа.

 

№2 Топлото време. През лятото процентът на хората, страдащи от мигрена се увеличава с цели 7.5 %  като този процент се вдига с повишаването на всеки 5 °С.  В този случай главоболието се дължи на  разширяването на кръвоносните съдове в мозъка. Затова през летния сезон е необходимо да пиете повече вода и да седите на сянка.

 

№3 Силните аромати. Дори парфюмът ви да е изискан, скъп и с приятен аромат, той може да е скритата причина за постоянното ви главоболие. Това се дължи на факта, че някои аромати дразнят и превъзбуждат нервната система. Най-рискови са парфюмите с аромат на цветя.

 

№4 Физическото натоварване. Добра новина за мързеливите. Спортът и физическата активност, в това число дори и сексът, могат да предизвикат мигрена.  Физическото натоварване повишават кръвното и мозъчно налягане. Най-често срещаната причина за постоянна мигрена е бягането.

 

№ 5 Сиренето. Ако сте почитатели на миризливите сирена, трябва да знаете, че е много вероятно те да са причина за честите ви  главоболия. Това се дължи на факта, че сирената, особено сините, съдържат субстанцията тирамин, която даже и в малки количества провокира силно главоболие.

 

№ 6 Червеното вино. Колкото и да е полезно червеното вино също съдържа тирамин. Алкохолът в напитката повишава действието на тази аминокиселина и засилва неприятното чувство.

 

№7 Шунката. Учудващ, но доказан е фактът, че в нея също има голямо количество тирамин. Обикновено, хората, които прекаляват с шунката, получават класическа мигрена – болка от двете страни на главата и непоносимост към шум.

 

№8 Цигарите. Известно е, че никотинът стеснява кръвоносните съдове, включително и тези на мозъка. Именно липсата на достатъчното количество кислород в него е честа причина пушачите да имат постоянни главоболия.

Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 15:16
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате