Кофата за боклук е по-чиста от бравата

Вторник, 21 Май 2013 18:54 Публикувана в Здраве Прочетена 976 пъти

 Знаете ли кои са най-мръсните неща, които пипате всеки ден? Не, това не е торбата с боклук, а ваната, ключовете за осветлението, дръжките на вратите и клавиатурата на компютрите. Те буквално гъмжат от бактерии и са сред основните причинители за над 25% от кожните заболявания. Освен това по дръжките на вратите се задържат микроби, които могат да причинят стомашно-чревни и респираторни инфекции.

 

Добрата новина е, че вече може да се справите поне с един от проблемите. Според специалистите медните дръжки на вратите убиват всякакви бактерии и бацили. Това се дължи на факта, че медта не дава на бактериите възможност да “дишат” и да се размножават и по този начин те умират за кратко време. Лабораторни тестове показват, че медните дръжки на вратите могат да се справят с почти всички широко разпространени бацили включително с грипния вирус и е-колите. 95% от попадналите върху медта микроби загиват. Има редица доказателства, че 65% от хората се разболяват от грип вкъщи, а 80% дължат стомашните си неразположения  на домашните бацили. Учените са категорични, че единственият начин да се спасите от нашествието на вирусите е като поддържате имунната си система по-силна и редовно почиствате дома си с дезинфекциращи препарати. Не оставяйте повърхностите влажни, защото това е идеалното място за развитието на микробите. Винаги имайте под ръка антибактериални препарати. Сменяйте често гъбите в кухнята и почиствайте редовно както мивката, така и канала с чаша сода за хляб и малко оцет.

Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 15:09
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате