Орехите укрепват нервите

Четвъртък, 03 Октомври 2013 15:33 Публикувана в Здраве Прочетена 1683 пъти

Формата на ореховата ядка прилича на умален макет на мозък, но не формата, а съдържанието са полезни за мозъка и нервната система. Листата на дървото, както и външната обвивка на плода са добър източник на йод, а ядките съдържат албумин, протеини и масла.

  Кората и листата имат заздравяващо, пречистващо и слабително действие. Обвивката на плода влияе добре на черния дроб. Кората на дървото се използва при лечението на  заболявания на храносмилателната, ендокринната и дихателната система. Използва се и при кожни болести и вирусни инфекции.

Ореховите ядки имат успокояващ ефект и са много подходящи при невротични заболявания, безсъние и стрес. Освен това укрепват имунната система и регулират метаболизма. Зелените обвивки на плодовете се използват при вирусни и бактериални инфекции, както и при кожни болести.

Вътрешно орехът се приема за стимулиране на храносмилателния тракт, пречистване на кръвта и черния дроб и стимулиране на потентността. Външно орехът намира приложение при акне, циреи, пърхут, екземи, подути лимфни възли, ревматизъм, подагра и уртикария.  

Маслото от ядката намира приложение при остри стомашни болки, суха коса, въшки, рани по главата и гангрени.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 15:44
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате