Анасонът трепе бактерии и насекоми

Понеделник, 07 Октомври 2013 17:02 Публикувана в Здраве Прочетена 1278 пъти

Анасонът съдържа етерично масло, анетол и витамин В4. Той има антисептично, антиспазмалгично, отхрачващо, болкоуспокояващо и диуретично действие. С лечебна цел се използват плодовете и семената на растението.

То намира широко приложение при лечението на бактериални инфекции и е много ефикасно при унищожаване на лошите чревни бактерии. Анасонът е много подходящ при  Препоръчва се при  бронхит, възпаления на гръдния кош, суха кашлица и астма. Използва се при заболявания на нервната система.

Външно анасонът се прилага под формата на мехлем при краста и въшки. В разредена форма може да се използва и за промивки на очите. Плодовете на обикновения анасон трябва да се използват не повече от 20 дни. В противен случай, приети дори в нормални дози, те могат да причинят дерматити или хронично отравяне.

Етеричното масло и анетолът се използват за приготвяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 15:42
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате