Цитрусите предотвратяват мозъчните кръвоизливи

Петък, 13 Декември 2013 15:31 Публикувана в Здраве Прочетена 1359 пъти

Консумацията на цитрусови плодове, особено на портокали и грейпфрути, значително намалява риска от инсулт, показват резултатите от изследвнето на английски учени. Според тях високото съдържание на флавоноиди понижава опасността от образуване на съсиреци в кръвта, свързани с исхемичния инсулт.

„Флавоноидите са група съединения, които се намират в плодовете, зеленчуците, тъмния шоколад и червеното вино. Резултатите от нашите тестове посочиха, че консумацията на повече цитрусови плодове значително намаляват риска от инсулт.

Цитрусите подобряват работата на кръвоносните съдове и намаляват възпаленията”, казва ръководителят на изследването д-р Адин Касиди, чиито екип е анализирал здравословното състояние и хранителните навици на над 69 000 пациенти в продължение на 14 години.

 

Последно променена в Петък, 13 Декември 2013 17:03
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате