Високата температура е сигнал за опасни болести

Понеделник, 16 Декември 2013 12:14 Публикувана в Здраве Прочетена 4995 пъти

 

Обикновено високата температура се свързва с грип, настинка и инфекциозни заболявания. Но понякога тя се повишава без видими причини. Това, според специалистите, е показател за различни „скрити“ неразположения в организма.

Една от най-честите причини, които предизвикват висока температура е острото възпаление на бъбреците, яйчниците или простата. Тя може да се повиши до 38-39 градуса и е придружена от болки в долната част на коремната област и кръста.

В подобни случаи за препоръчване е да се направи кръвна картина. Ако температурата продължава повече от месец и няма явна причина за нея, вероятността да имате злокачествено образувание е много голяма.

Ако на лице са и обща отпадналост, засилено окапване на косата, загуба на апетит и увеличаване на лимфните възли, посещението при онколог е задължително. Постоянната 37-38 градуса температура, съчетана с повишен апетит, но отслабване, раздразнителност и потиснатост са свързани с проблеми с щитовидната жлеза. В такива случаи трябва да се направи изследване на хормоналния баланс и да се предприемат необходимите мерки.

Ревматизмът също повишава температурата. Хроничното възпаление на ставите може да доведе до бъбречни проблеми и болки в сърцето. Ако страдате от това заболяване е добре да се консултирате с лекуващия си лекар, който да ви назначи адекватно лечение. Понякога, дори когато резултатите от изследванията са в норма, температурата продължава да се задържа около 38 градуса. Това, по всяка вероятност, се дължи на така наречената ”треска с неизвестен произход”. Обикновено тя възниква вследствие на понижен имунитет и нарушения в ендокринната система.

Повишаването на температурата може да бъде предизвикано и от приемането на антибиотици, както и на сърдечно-съдови и хормонални медикаменти. Тогава става дума за “лекарствена треска” и консултацията с лекар е задължителна.

По-незначителното повишаване на температурата - от 37 до 38 градуса може да се свали без лекарства с помощта на оцетни разтривки, зелен или билков чай с мед и лимон или консумацията на цитрусови плодове. Не трябва да забравяте, обаче, че това са временни решения.

В случай, че високата температура продължи повече от седмица без видими причини е добре да се обърнете към специалист.

Последно променена в Понеделник, 16 Декември 2013 12:20
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

1 коментар

  • Връзка на коментара Марина Динкова Понеделник, 08 Юни 2015 20:47 публикуван от Марина Динкова

    "В случай, че високата температура продължи повече от седмица без видими причини е добре да се обърнете към специалист." - Въпросът ми е : Към какъв специалист трябва да се обърна?

Влезте, за да коментирате