От следобедния сън се оглупява

Събота, 01 Юни 2013 15:07 Публикувана в Здраве Прочетена 889 пъти


Сънят през деня може да причини деменция и да увреди мозъка, предупреждават невролози. Особено опасна е дрямката след физическо натоварване, показва проучването на френски учени, в което участват 500 жени.
Всяка пета дама, която редовно заспива посред бял ден, показва по-ниски резултати на тестовете за интелигентност. Изследователите предупреждават, че прекомерната сънливост в часовете около обяд и следобед може да е знак за когнитивни нарушения.
Друго проучване установява, че хората, които спят по повече от девет часа или по-малко от пет също имат намалени умствени способности. Прекомерното спане или липсата на сън увеличават риска от развитие на Алцхаймер или друга форма на деменция.
Учените открили и доказателства, че съществува връзка между продължителността на съня и сърдечно-съдовите заболявания. Лекарите препоръчват да спите между седем и осем часа, за да бъдете здрави и отпочинали.

Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2013 14:49
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате