Мъжете имат нужда от домати, жените - от биволско месо

Събота, 01 Юни 2013 16:01 Публикувана в Здраве Прочетена 1916 пъти

 Кавалерите задължително трябва да ядат домати, а дамите – биволски котлети. Това установиха италиански диетолози от университета в Милано.  „ Мъжете и жените имат нужда от различни съставки и елементи, за да поддържат здравето си в добра форма. Повод за нашето изследване беше връзката между храните и социалното поведение на половете. Като клише за мъжественост се смята консумирането на месо. Жените пък подчертават своята деликатност и финес като ядат повече салати. Тези наложени схеми са особено опасни, защото лишават организма от много важни съставки. Силният пол се нуждае от повече ликопен, докато дамите – от голямо количество желязо“, казва ръководителят на изследването доктор Джузепе Ритоли. Според резултатите от проучването, мъжете трябва да наблягат на доматите, стридите, броколите, фъстъченото масло и дините. Нежният пол трябва да си набавя желязо, високи дози  витамини С и К, както и лигнанни вещества.  „ Искам да подчертая, че доматите не отнемат мъжествеността. Напротив- увеличават я. Те ги снабдяват с ликопен - вещество, което намалява риска от болести на простатата. Ако мъжете не желаят всеки ден да ядат пресни зеленчуци, те могат да пият доматен сок или да слагат повече сос в спагетите и пицата си. Така по-чувствителните ще подобрят здравето си, без да накърнят достойнството си“, добавя доктор Ритоли.  Освен ежедневната консумация на домати, диетолозите  препоръчват кавлерите да включат и стриди в ежедневното си меню. Само две миди са достатъчни да осигурят дневната доза цинк. Този елемент играе голяма роля за мъжката репродуктивна система. Специалистите подчертават, че това е особено важно за хората с понижен тестостерон.

 

Броколите и зелето пък предпазват пикочния мехур от инфекции и болести. Фъстъченото масло укрепва сърцето, а дините са идеални за сваляне на кръвното.  В тях има много калий – елемент, който пряко снижава хипертонията. Два големи резена на ден са напълно достатъчни за да се регулира на високото кръвно.   Лененото семе, биволското месо и папаята трябва да се превърнат в основна част от ежедневното меню на жените. Това показват резултатите от изследването.  „ Лененото семе е богато на лигнани. Тези съединения са едно от най-силните оръжия за борба с тумора и рака на гърдите. Напълно достатъчно е малко количество семена да се слагат в предпочитаните от дамите салати. Трябва да се има предвид, че лененото масло не  съдържа лигнани”, казва доктор Франческа Скола.  Тя допълва, че жените във фертилна възраст трябва редовно да консумират биволско месо. То е изключително богато на желязо, голямо количество от което се изхвърля по време на менструалния цикъл. Освен това, за разлика от свинското, мазнините в него са малко и от него не се пълнее.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 17:42
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате