Глухарчетата тонизират повече от кафето

Сряда, 19 Март 2014 12:59 Публикувана в Здраве Прочетена 2565 пъти

Настойката от глухарчета освежава повече от чаша кафе. Само глътка от нея ще ви освежи много повече от кофеина. За целта е необходимо да залеете две чаени лъжичи ситно нарязани корени от глухарчета с 250 мл студена вода. Течността се оставя да престои 8 часа. Двадесет и пет грама от нея ще ви ободрят повече от която и да било тонизираща напитка.

Подземната част на растенията са богати на горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Освен че стимулират организма, те са много подходящи за лекуване на стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Използват се и за стимулиране на секрецията на храносмилателната система. Много специалисти препоръчват отвара от глухарчета при чернодробни заболявания.  Тя засилва апетита и е много ефикасно разхлабително, противопаразитно и диуретично средство.  Листата на глухарчето са също толкова полезни, колкото и корените му. Те са богати на витамини и антиоксиданти.

Подобно на магданоза и босилека, зелената част на растението е перфектна добавка към всяка салата. Листата могат да се приготвят и като отделна гарнитура с лимонов сок и зехтин. Сок от глухарче се препоръчва при лечение на анемия, авитаминоза, склероза, диабет и кожни болести.

Последно променена в Сряда, 19 Март 2014 13:37
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате