Спанакът пречиства простатата и дробовете

Четвъртък, 06 Юни 2013 17:16 Публикувана в Здраве Прочетена 1337 пъти


Спанакът заема първото място между всички листни зеленчуци по съдържание на бета каротин, лутеин, ксантин, хлорофилин и флавоноиди, които имат противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни свойства. Установено е, че спанакът значително намалява риска от рак на пикочния мехур, простата, черния и белия дроб. Екстрактът от зеленчука значително забавя развитието раковите клетки на стомаха и кожата.

Редовната му консумация предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Това се дължи на фосфолипидите холин и иноситол,  които предпазват артериите от втвърдяване. Протеините в него пък редуцират нивата на холестерола и другите мастни отлагания в кръвоносните съдове. Известно е, че голям брой от компонентите на растението, в това число калият, фолиевата киселина и антиоксидантите, имат много благоприятен неврологичен ефект. Някои учени смятат, че той е полезен и за болните от Алцхаймер.


Здравословният ефект на спанака върху повечето от физиологичните процеси в човешкия организъм се дължи и на високото съдържание на фосфор, желязо, калий, калций и магнезий. Освен това той е богат източник на витамините К, А, С, витамини от групата В и фолиева киселина. Листата му са богати на протеини, но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните качества на растението е, че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка.


Спанакът спомага за регулирането на кръвната захар при диабетиците. Високото съдържание на бетакаротини го прави изключително полезен за зрението. Предпазва от възпаления, сърбеж, язви на очите и катаракта. Витамин К активира производството на остеокалцин, който укрепва калциевите молекули в костта. Калцият и магнезият също оказват много благотворен ефект върху здравината на костите. Приемът на този зеленчук под всякаква форма е добра алтернатива за превенция на остеопорозата. Той е много полезен и за бременните жени и плода.  Децата и подрастващите също имат изключителна нужда от спанак, тъй като неговите протеини, витамини и минерали стимулират  правилното развитие на младия организъм. Спанакът е много полезен при анемия, запек, високо кръвно налягане, диспепсия и чернодробни заболявания.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 17:20
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате