Печат на тази страница

Пъпешът е уникална аптека

Четвъртък, 06 Юни 2013 17:25 Публикувана в Здраве Прочетена 1019 пъти
Оценете
(2 гласа)

Пъпешът е уникален по своите полезни и лечебни свойства, твърдят диетолози. Много хора купуват ароматния плод само заради вкусовите му качества. От медицинска гледна точка те са само екстра. Всъщност пъпешът е огромна аптека. Той е богат на витамини В и С и антиоксиданти. Съдържа глюкоза, фруктоза и захароза.

В него има голямо количество калий, магнезий, желязо, калций и селен. Всички тези съставки са важни за дейността на имунната система, сърцето и жлезите с вътрешна секреция. Плодът съдържа и рядко срещаният в храните микроелемент германий. Той подмладява и закрепва клетките в организма. Витамините  В и С  участват активно в регулирането на въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм. Пъпешът е богат източник на антиоксиданта ликопен, който понижава риска от рак на простатата и  дебелото черво.

Той подобрява и сърдечната функция. Комбинацията на ликопен, витамин С и калий намалява „вредния“ холестерол.  Високото съдържание на вода и калий пък регулира кръвното налягане. Освен това, калият, съчетан с магнезий стимулира действието на инсулина, който регулира нивото на кръвната захар. Фруктозата от своя страна, не натоварва задстомашната жлеза, което е от особено значение за диабетиците. Плодът е ценен източник и на фолиева киселина. Тя стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подобрява функциите на стомаха. Поради високото водно съдържание и ниската калоричност пъпешът се препоръчва на хора, които имат желание да  отслабнат. Освен, че засища, той пречиства организма от токсини. Тонизира и освежава в летните жеги и предпазва от  топлинни удари.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 17:16
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате