Ягодов мехлем гони радиацията

Четвъртък, 06 Юни 2013 17:43 Публикувана в Здраве Прочетена 1032 пъти


Мехлем от ягоди предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и редуцира увреждането на клетъчното ДНК. Това откри екип от италиански учени. Резултатите от изследването дават възможност да се създаде натурален защитен крем, изчистен от синтетични съставки и химикали.
„UVA и UVB лъчите разрушават структурата на клетките.  Това   провокира възникването на различни видове кожен рак, в това число и меланома. В по-леките случаи води до изгаряне на кожата, бръчки и преждевременно стареене.

Създаденият от нас екстракт има много силно предпазно действие. Освен това той съдържа само природни съставки, което намалява страничните ефекти от химичните съставки до минимум. Единствените ощетени са хората, които имат алергия към ягодите“, казва водещият изследовател д-р Маурицио Батино.


Резултатите от лабораторните тестове потвърждават, че новосъздаденият продукт има силно предпазно действие върху клетките на съединителната тъкан. Според изследователите това се дължи най-вече на съдържанието на антоцианини в ягодите. Именно високата концентрация на тези пигменти придават ярко червения цвят на плода.


„Антоцианините имат невероятни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.  Те стимулират и ензимните процеси в организма. Нашето изследване още не е приключило. Екипът ни е убеден, че малкият червен плод крие още много тайни“, споделя друг член на екипа доктор  Капа Тулипани.


Резултатите от проучването установиха, че ягодите са полезни и за червените кръвни клетки. Освен това те предпазват стомаха от негативните ефекти на алкохола.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 17:13
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате