Супербилка родиола

Петък, 16 Октомври 2015 13:03 Публикувана в Здраве Прочетена 1223 пъти
Супербилка родиола Супербилка родиола

Rозова родиола (Rhodiola rosea ), известна още като златен корен, е растение, което можем да класифицираме като супербилка. Подобно на суперхраните, които доставят изключително богат спектър хранителни вещества в концентриран вид, супербилките оказват лечебен ефект едновременно на няколко нива в организма. И при тях важи правилото по-малкото е повече.
Вероятно една от причините родиола да нашуми във века на депресиите (както лекарите определят XXI век), е фактът, че представлява естествен антидепресант и е мощен адаптоген т.е. нещо като природна антистрес терапия.

В народната медицина
Розовата родиола, която вирее във високи песъчливи райони с полярен и субполярен климат, е отдавна позната в Русия и скандинавския свят, където е помагала на местните да оцелеят в суровите условия на почти целогодишна зима. Викингите са я използвали, за да повишат силата и издръжливостта си. Сибирците са я почитали като подарък от духовете и са я ползвали като разменна монета с грузинците, за да се сдобият вино, плодове, чесън и мед. И до ден днешен в сибирските села младоженците получават ритуално букет корени от родиола за да подсилят плодовитостта си и да си гарантират здраво поколение. Още по на изток в Азия, чаят от родиола е бил незаменимо природно средство при простуда и грип, а монголските знахари са го предписвали на туберкулозно болни.

Научен опит
Родиолата е научно описана за пръв път чак през 1961 г., когато руският ботаник Г.В.Крилов отива на експедиция из почти непроходимата тайга на планина Алтай и свързва прочутата билка златен корен с Rhodiola rosea подвид на вечнозелените растения Rhodiola. От 1969 г. алкохолният екстракт от родиола е включен в официалната руска медицина като стимулиращо средство при хронична умора и намалена работоспособност.
Някои изследователи отдават оскъдната информация за розовата родиола до този момент на политиката на бившия СССР, която е искала да запази в тайна от западния свят чудодейните свойства на билката. Други приписват причината на фармацевтичната индустрия, която няма интерес това мощно оръжие във фитолечението да добие масова популярност. Всъщност, по-правдоподобната версия е, че голяма част от научната литература, посветена на розовата родиола, е била публикувана на славянски и скандинавски езици.

Кои са основните научно доказани лечебни свойства на родиола?

Облекчава напрежението при умора, стрес, депресия

Подобрява паметта и повишава психичната енергия

Ускорява възстановяването след активна физическа дейност

Подсилва репродуктивната система

Розовата родиола (Rhodiola Rosea) вирее в планинските вериги в Централна Азия, Алпите, Пиринеите, Карпатите, в Скандинавия и Великобритания. Счита се, че активните вещества в нея са розавините (розавин, розин и розарин). Повечето клинично проведени изследвания са направени с екстракти от розова родиола, съдържащи минимум 3% розавини. Тъй като целият вид Rhodiola включва около 20 подвида, е важно да се уверите, че приемате именно Rhodiola Rosea, тъй като само нейното действие е научно доказано.

Лечебни ефекти

Адаптоген и Антистрес
За да бъде една билка или храна адаптоген, тя трябва да отговаря на следните три условия:

да е безвредна и да не пречи на нормалните физиологични функции на организма

действието й да е неспецифично да повишава устойчивостта към широк спектър от неблагоприятни фактори: физични, химични и биологични

да оказва нормализиращо действие независимо от посоката на патологичните промени (ако даден параметър е висок, да го понижава, и обратно)

Действието на родиола като адаптоген е безспорно. Тя повишава производството на серотонин и едновременно с това потиска кортикотропин освобождаващия фактор (хормонът, който организмът отделя при стрес). Резултатът е, че билката помага на организма да се адаптира по-лесно и регулира инстинктивната му реакция бий се или бягай . А психическият стрес представлява именно това: проява на реакцията бий се или бягай в неправилен момент. Отделят се свръхколичества адреналин, които физически да подготвят организма за кризисна животозастрашаваща ситуация (а такава не настъпва).

Антиоксидант с противораково действие
Родиола е богата на полифеноли, известни с антиоксидантното си действие. Експериментално билково лечение с онкоболни пациенти, приемащи три вида медикаменти, доказва, че родиола намалява токсичния им ефект върху черния дроб и в същото време повишава антиканцерогенните им свойства. При здравите хора билката има класическото действие на антиоксидант предпазва нервната система от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Стимулира психическата активност
Изследвания на различни руски учени, проведени още в края на 60 те и през 80-те години, успяват да хвърлят повече светлина върху това как родиола повишава биолектрическата активност на мозъка. Тя стимулира производството на невротрансмитерите норепинефрин, допамин и серотонин в централната нервна система. Именно заради това родиола действа много добре на настроението, повлиява депресията (при която нивата на тези вещества са понижени) и не се препоръчва при мания и параноя (където са повишени). При всички останали хора родиола повишава познавателните функции (мислене, анализиране, планиране), както и концентрацията, паметта, възприемането и способността за усвояване на нов материал. Предполага се, че родиола може да повлияе благотворно и смущенията в паметта, свързани с възрастта.

Повишава физическия капацитет
Изследвания с велоаргометър, проведени със скиори и биатлонисти, участвали на олимпиади, и мъже, които не се занимават професионално със спорт, доказват, че родиола повишава физическия капацитет и драматично скъсява периода на възстановяване между серии с високоинтензивно натоварване. Регистрирано е и повишаване на издръжливостта (капацитетът да се поддържа физическа дейност въпреки умората). А това, което различава розовата родиола от класическите стимуланти е качеството й на адаптоген. При класическите стимуланти първоначално повишената работоспособност е последвана от значителен спад, а многократната им употреба води до забавяне на рефлексите. При родиола обаче след първоначалния скок в работоспособността и последвалия спад, нивото й все пак се задържа над средното.

Подобрява репродуктивното здраве
При мъжете родиола повлиява добре еректилната дисфункция и преждевременната еякулация и освен това стабилизира простатната течност. При жените възстановява менструацията при аменорея (липса на цикъл), подсилва маточните тръби, стимулира работата на яйчниците и подготвя организма за създаване на поколение.

В какъв вид ще я откриете
Родиола обикновено е достъпна във вид на прах (изсушени корени), под формата на капсули или като алкохолен екстракт. Може да приемате билката и като отвара заливате с 1 ч.ч. вода 5 g корени родиола, нарязани на парченца, запарвате за около 4 часа и прецеждате.

Дозировка и странични ефекти
Розовата родиола има ниско ниво на токсичност и минимум странични ефекти. Препоръчително е да се приема в началото на деня, тъй като има стимулиращо действие и може затрудни заспиването или да предизвика прекалено реалистични сънища (не кошмари).
Усвоява се най-добре, когато е приета на гладен стомах, 30 минути преди закуска или обед. Препоръчителната дневна доза е между 150-600 mg на ден. Когато става дума за алкохолна настойка, тогава дневната доза е около 3-6 ml. Хората, които по принцип са по-тревожни, може да се почувстват превъзбудени, по-нервни или раздразнителни.
Родиола не се препоръчва при биполярно разстойство, мания и параноя, тъй като може да засили симптомите им, и не е подходяща за бременни и кърмачки (няма изследвания за тях).


Източник: www.kukuriak.com

Последно променена в Понеделник, 19 Октомври 2015 21:26
Влезте, за да коментирате