Чудодейната билка глухарче: полезни приложения

Вторник, 01 Декември 2015 16:17 Публикувана в Здраве Прочетена 4080 пъти

Топ 20 лечебни свойства на известната билка глухарче (на английски dandelion, на латински – Taraxacum)
Баналното глухарче може да бъде наречено домашен лекар заради многобройните ползи за здравето ни – стига да знаем как да го използваме. Лековити са цветовете, листа и стебла, особено корените му.
глухарче

Листата от глухарче се използват в сурово състояние

С глухарче се лекуват най-малко 20 болести, сред които и рак. Отвари и запарки помагат при болести на черния дроб и кръвта, то е отличен помощник при детокс и очистване на организма най-вече през пролетта. Диуретик, балансира функциите на стомашно-чревния тракт, стимулира апетита, съдейства при неврози и безсъние, подобрява лактацията при кърмене, спасява от болки при артрит и ставни възпаления. Сокът от глухарче е чудесен вариант за лечение на кожни възпаления, включително акне. Теориите за това, че екстракти от глухарче потискат растежа на злокачествени клетки, все по-често намират конкретни потвърждения.

Свежото пролетно глухарче под формата на лека салата ободрява и зарежда с витамини, укрепва антиоксидантната защита. Не 20 – ползите за здравето ни от универсалното глухарче могат да се окажат и повече от 120!
Чай за отслабване

Чай от глухарче за отслабване – този вариант за редукция на теглото е предпочитан в много случаи, когато не просто топим килограми, а разчитаме и на прочистване на организма. Продуктите с глухарче са ефективен вариант за детокс, в традиционната медицина на много народи това непретенциозно и суперполезно растение редовно участва в програми за пролетно прочистване на организма.

* Чай или запарка за отслабване може да се направи както от корени, така и от цяло стебло с цвят на глухарче. Две супени лъжици растителна маса на половин литър вода – това е пропорцията. За запарка стеблата се заливат с вряла вода и се похлупват за десет минути да се запарят. За отвара корените от глухарче се варят пет минути. И в двата случая приготвеният продукт трябва да се остави в открит съд да изстине, след което се прецежда. Пие се по 120 мл 20-30 минути преди хранене. Продуктите с глухарче активират чревната перисталтика и насърчават бързото освобождаване от шлаки, токсини и излишни течности. Аналогично действие има нашето глухарче и върху черния дроб, който активно отделя токсините и разгражда ускорено мазнините, като не допуска натрупването им в мастни депа или затлъстяване на черния дроб.

При диабет

При диабет чудесна работа за балансиране на кръвната захар върши салатата от глухарче – стебла и листа. Народни целители твърдят, че още в ранна пролет хората с диабет от втори тип трябва всеки ден да изяждат по 6 до десетина пресни стебла.

Пресните листа и стебла от глухарче имат горчив вкус и е добре да бъдат подготвени за консумация в сурово състояние. Достатъчно е да се накиснат в солена вода за половин час, след което се оставят да се изцедят и се нарязват в пролетна зелена салата.

Полезен при диабет е водният извлек от корени на глухарче, който оптимизира отделянето на инсулин и е важен за нормализирането на кръвната захар. Приготвя се от две чаени лъжички корени от глухарче, които се заливат с чаша студена вода и се оставят да престоят осем часа или една нощ. На сутринта течността се прецежда и се изпива на глътки за един ден.

При високо кръвно

Може ли да се смъкне високо кръвно с глухарче? Може – тук разчитаме на цветовете от глухарче. Необходими за 10 грама сушени цветове, които се заливат с чаша студена вода и се оставят на огъня да заврат. Варят се 15 минути и се прецеждат. От тази отвара трябва да се взема по една супена лъжица четири пъти дневно.

Полезни са и пресните листа от глухарче, които действат като отличен диуретик. Всеки знае, че задържането на течности натоварва болестно сърдечно-съдовата система и поддържа високи стойностите на артериалното налягане. При хипертония е задължително редовно да се хапва салата с добавки от глухарче, а периодично да се приема описаният по-горе студен извлек.

При подагра

Органичните киселини и горчивите вещества в състава на лековитото глухарче са фактори, определящи способността му да пречиства кръвта. Балансирането на телесните течности и разграждането на токсични съставки и вредни наслоения от соли правят продуктите от глухарче важни за лечението на подагра. Известно е, че грешките в метаболизма по различни причини, включително неразумното потребление на храни с пурини, провокират старата подагра – мъчителна болест на обмяната, от която страдат милиони.

При подагра е полезно да се използва редовно отвара или запарка от глухарче, като по този начин се избягва опасната концентрация в кръвта на солите на пикочната киселина. Засиленото диуретично действие на чая от глухарче също съдейства за прочистването на организма.

При атеросклероза

Както е известно, при атеросклероза силно страдат кръвоносните съдове: кръвообращението става проблемно заради мастните плаки и натрупванията на кръвни компоненти по вътрешните им стени. Това е опасно състояние, за предотвратяването на което се мисли като за животоспасяваща дейност.

Нашето глухарче е едно от средствата за подобряване на кръвообращението и за прочистване на кръвта. Народната медицина залага на някои билки, които имат прочистващо и противовъзпалително действие – въпросното глухарче е едно от тях. Чрез контрол върху мастната обмяна и понижаване на холестерола, продуктите от глухарче – натурално в салати, на сок, запарка или отвара поддържат чисти и гъвкави кръвоносните съдове. Подобреното кръвообращение дава положителен ефект и върху здравето на цялата сърдечно-съдова система.

Корен срещу рак

Корени от глухарче действат по-сигурно срещу злокачествени заболявания от химиотерапията. Такива тези разпространяват здравни сайтове с позоваване на медицински източници. Експерименти в научна лаборатория в Уиндзор, Канада са доказали, че терапията с корени от глухарче въздейства избирателно върху раковите клетки, докато при химиотерапия страдат и здравите. Според анализите на канадския екип лечебният чай от глухарче спира растежа на раковите клетки и в продължение на 48 часа те се разпадат, като в същото време не се появява в тяхна замяна нито една нова.

Ето как се вари чай от глухарче против рак: две чаени лъжички накълцан сух корен от глухарче се варят 10 минути в 300 мл вода. Необходимо е да се изпиват по 2-3 чаши от този чай всеки ден.

Листа от глухарче за черен дроб и против цироза

Според известния фитотерапевт д-р Атанас Михайлов добре е всяка пролет да си правим ефективен детокс на черния дроб с глухарче. Добре е всеки ден да прибавяме 1-2 розетки прясно глухарче, основно листа, към обичайните пролетни салати. “Химията” на прясното глухарче помага за изчистване на черния дроб от токсини и ускорено разграждане на мазнините. Това предпазва този важен орган от стеатоза или затлъстяване, което може да причини цироза.

Особено полезна за черния дроб е сухата билка, особено корените. Чудесен резултат дава чаят от листа и корени на глухарче: две супени лъжици се варят в половин литър вода пет минути. Отварата се прецежда и се разделя за три приема. Дозите се изпиват половин час преди хранене.

За бъбреци

Една от функциите на лековитото глухарче е свързана с бъбречното здраве. Листата на прясното глухарче действат като отличен диуретик: насърченото отделяне на течности предпазва от застойни състояния и възпалителни процеси в бъбреците.
Малка шепа пресни листа от глухарче могат редовно да обогатяват сезонните салати от ранна пролет до късна есен. Ако горчивият им вкус не ви харесва, изкиснете ги за 10-15 минути в солена вода. Тази добавка от глухарче трябва да е правило в менюто на хората с бъбречни проблеми и хронични възпаления на пикочните пътища. Счита се също, че добавките от глухарче – пресни или под формата на фармакологични екстракти, са особено полезни за хората на хемодиализа.

При хемороиди

Цяло стебло от глухарче с корените е един от компонентите на билкова отвара, която се пие при хемороиди за заздравяване на венозните стени и ограничаване на кървенето. За изпълнението на рецептата са необходими по 50 г глухарче, овчарска торбичка – стрък, и корени от репей и решетка, както и жълт равнец и троскот по 100 г. Всички билки се смесват и се разделят на 10 еднакви дози. Всяка доза се сварява в по 5 литра вода; вари се, докато течността остане два литра. Прецежда се и се пие при кризи 5-6 пъти дневно, а при хронични болестни състояния с хемороиди по 2-3. Всеки прием е от 100-120 мл, изпива се течността преди хранене. Течността е активна два дни, след това се вари прясна.

При холестерол

Технолозите на здравословното хранене не отминават без внимание полезното глухарче. Не са една и две препоръките за добавяне на глухарче към салатите. Зелените листа от полезното глухарче наред с другите си достойнства вършат още едно добро: като чудесен източник на фибри те оптимизират стойностите на лошия холестерол и по този начин предпазват кръвоносните съдове от втвърдяване, от мастни плаки и намаляват риска от инфаркти и инсулти. Менюто с глухарче може да съдейства за нормализиране на холестерола без стеатини, което пък спестява едно натоварване за черния дроб.

При лунички

Най-щадящ кожата с лунички е водният извлек от цвят на глухарче. За да го приготвим е достатъчно да залеем една шепа цвят със студена вода. След един час прецеждаме и с мек тампон обтриваме лицето, като се фокусираме върху зоните с лунички. Този извлек има доказано избелващо действие и може да се квалифицира като своеобразен тоник за лунички от глухарче. Необходимо е да се приготвя прясната течност всеки ден.

Тоникът може да се приготви и чрез варене – две супени лъжици цвят се кипват с чаша вода и се варят половин час на тих огън. След изстиване прецеждаме и прибираме в бутилка в хладилника. Всяка сутрин или сутрин и вечер изтриваме лицето с памучен тампон, напоен в тоника. Чисти лунички и старчески петна.

И нещо по-простичко: сокът от дръжките на цветовете премахва лунички и кафяви петна по старееща кожа. По-често този сок се използва за лечение на брадавици и кокоши трън, изгаря ги.

Против кашлица

С цветове от глухарче може да се приготви лечебно желе против кашлица. Цветовете се берат от чисти места, край полянките не бива да има интензивен трафик. Керамичен или емайлиран съд се напълва 2/3 с цвят и се налива студена вода, колкото да го покрие. Вари се на тих огън половин час и се оставя настрана похлупен, за да се запари. След това отварата се прецежда и се подслажда на вкус; вари се още един час, докато се получи подобна на желе маса. Добавя се щипка лимонтозу и се разсипва топла в сухи бурканчета. Съхранява се в хладилник и при необходимост се взема 3-4 пъти на ден по една супена лъжица.

При запек

Вижте една работеща рецепта с глухарче при запек: чаена лъжичка наситнен корен се попарва с чаша вряла вода и след 20 минути се прецежда. Пие се по ¼ чаша до три пъти на ден.

При акне

Лечението на акне може да бъде подкрепено от специална отвара от корени на глухарче, която се приема вътрешно. Приготвя се от една супена лъжица накълцан корен от глухарче, който се залива с чаша вряла вода. Оставя се да ври тихо 15 минути, отдръпва се и се оставя да се запарва 45 минути. Прецежда се и се пие топло по половин чаша, 2-3 пъти дневно преди хранене. Пречиства кръвта и подпомага мастната обмяна. може вътрешната терапия да се комбинира с външно приложение – опитайте тоника против лунички!

При ревматизъм и артрит

Дали чудодейното глухарче може да помогне при ревматизъм и артрит? За да се случи това, трябва да се приготви паста от глухарче – корен, за компрес. 2-3 супени лъжици нарязани корени от глухарче се заливат с малко студена вода, кипват се за пет минути и още горещи се намачкват с вилица, за да се получи нещо като билкова паста. Тя се полага върху памучна кърпа и се прави компрес на болната става. Този компрес трябва да се държи поне два часа, но може да остане и през цялата нощ.

При всички случаи ще е от полза периодичен детокс с продукти от глухарче. Дори обикновеният чай от глухарче може да съдейства за намаляване на риска от възпалителни процеси и облекчаване на неприятните симптоми от артрит и ревматизъм.

 

Източник: http://www.lekar.bg/2015/06/05/%d0%b3%d0%bb%d1%83%d1%85%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5-2/

Влезте, за да коментирате