Отпуската може да те съсипе

Разтоварването изисква планирано поведение
Понеделник, 10 Юни 2013 13:26 Публикувана в Здраве Прочетена 972 пъти


Животът на съвременния човек е комбинация от постоянен стрес и пренатоварване, но почивката може да се окаже по-нездравословна от тях. Това твърди известният американският психолог доктор Бенджамин Голдбърг. Той твърди, че натрупването на умствена, психическа  и физическа умора трябва да се изчиства с планирано разтоварване. Дългогодишният му опит показва, че понякога отпуските могат да бъдат  по-натоварващи от ежедневния стрес. Наскоро престижното списание „ Psychology Today” публикува негова статия, която разкрива подводните камъни на почивката.


„ Резкият преход от напрегната работа към лежерната почивка води и до рязко отслабване на имунната система. Организмът има способността да се приспособява към ритъма  на живот, но за това му е необходимо време. Всяко пътуване е стрес за тялото, което го напряга още повече. Преместването от едно място на друго насилва организма да се приспособи бързо към нови условия. Дори този процес да минава незабележимо, той е налице и оказва своето влияние на жизнения тонус“, твърди доктор Голдбърг, който повече от 30 години се занимава с психология на стреса и е един от най-големите специалисти в тази област. Той подчертава, че психиката и физиката на човек функционират най-добре в познати условия, които са органично вписани в тях. 


 „Резките промени в атмосферното налягане, смяната на часовите пояси и ултравиолетовия фон са някои от първопричините за дискомфорт при хора, които искат да прекарат ваканциите си на отдалечени места. Промените в температурата и влажността директно влияят на терморегулацията на организма, което натоварва сърдечно-съдовата система. Аклиматизацията е сериозно предизвикателство за тялото, за което малко хора си дават сметка“, допълва специалистът. Той подчертава, че измененията, свързани с консумацията на специфични за дадена област храни и различното качество на водата натоварват метаболизма допълнително.


Психологът съветва хората, които смятат да излязат в заслужена почивка, да подготвят организма си към плавен преход. Според него първата крачка е човек да отхвърля служебните си задължения постепенно, а не да оставя неотложните задачи за последния работен ден. Освен това „отпускарите“ трябва да си намерят колега, който да поеме ангажиментите им и след време да му върнат услугата.


„Постоянната мисъл, че нещо е останало недовършено или трябва да се направи в тяхно отсъствие натоварва психиката на хората повече, отколкото ако те са на работното си място и могат да се справят с нещата лично. Другият ми съвет е – изключете мобилните си телефони. Освен ако не сте ръководител на огромна корпорация, трябва да разберете, че всички проблеми ще се решат от екипа, с който работите“ казва доктор Голдбърг. Той съветва хората, които останат вкъщи да се отдадат на любимите си занимания – книги, разходки, излежаване в леглото, спортни и градински занимания и всичко, което разтоварва психиката и доставя удоволствие. Докторът препоръчва тези, които са решили да пътуват надалеч предварително да се осведомят за кухнята, климатичните условия, културата и обичаите на страната, която са избрали. Това е особено необходимо за хора с храносмилателни, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 17:11
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате