Слушай вътрешния си глас

Понеделник, 10 Юни 2013 13:29 Публикувана в Здраве Прочетена 1048 пъти

Тялото ни винаги подсказва от какво има нужда. Ние просто трябва да се вслушваме по-внимателно в него. Ако ви се дояде сочна пържола или изведнъж искате си направите огромна салата -  не спирайте желанието си. Прияждат ви се шоколад или кисели краставчки – хапнете си.

По този начин организмът ви подсказва, че му липсват определени белтъчини, мазнини, минерали, витамини и други важни вещества. „Много хора не обръщат внимание на сигналите, които тялото им изпраща и той им “отмъщава” за това. Отказването от много храни всъщност нарушава метаболитния баланс и стресира организма“, казва известният френски диетолог доктор Франсоа Верние. Той подчертава, че това, което вреди на тялото е лакомията или спазването на стриктни дългосрочни диети за поддържане на теглото.

Обилното и често ядене е лош навик, който трябва да се контролира. Импулсивното посягане към храна пред телевизора или при стрес трябва да се осъзнае, за да може да бъде спряно. Доктор Верние набляга на факта, че натрупването на излишни килограми е само едната страна на монетата. Той предупреждава, че популярните диети са вредни. Те потискат естествения интуитивен подбор на храна, което води не до укрепване, а до влошаване на здравето. Известният диетолог подчертава, че балансът и разумните количества храна са тайната на здравото тяло и дълголетието.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 17:09
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате