Тения дебне в листата на магданоза

Понеделник, 10 Юни 2013 14:02 Публикувана в Здраве Прочетена 1229 пъти

Магданозът, копърът и листните зеленчуци са полезни, но те могат да се превърнат и в носители на болести и зарази. Един от тях са яйцата на тенията, които попадат върху насажденията чрез животинските изпражнения. В кората на плодовете и зеленчуците, например се съдържат най-много витамини и минерали.

Доказано е, че концентрацията на вещества в кората на ябълката, забавят разпространението на рака на дебелото черво с 43%, а самият плод само с 29%. В обелките на краставицата, крушите, доматите и прасковите съдържанието на антиоксиданти и витамини е също по-високо. Въпреки това, лекарите подчертават, че плодовете и зеленчуците трябва не само да се измиват добре. Те препоръчват фруктите, както и всички подправки да се накисват в топла и леко подсолена вода.

Лекарите подчертават, че даже когато хората лично се грижат за реколтата, съществува риск от заразяване. Пестицидите ,  както и всички допълнителни химикали, с които насажденията се третират, трябва да се отмиват усърдно. Особено внимание трябва да се обърне на веществата, с които продуктите се обработват за да придобият по-добър търговски ефект. Те могат да бъдат отстранени с обикновен сапун, топла вода и гъба за миене на чинии.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 17:05
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате