Преборете стреса с мазна риба и спанак

Бадемите, млякото и чая са най-големите врагове на депресията
Понеделник, 17 Юни 2013 14:23 Публикувана в Здраве Прочетена 880 пъти

 Стресът прави тялото и психиката по-уязвими. Един от лесните начини да се преборим с него е да ядем спанак. Той е незаменим източник на магнезий, който понижава стресовия хормон кортизол. Мазната риба съдържа изключително ценните за организма омега-3 мастни киселини.

Те спомагат за регулиране на настроението, неутрализират депресията и понижават напрежението. Бадемите и шам-фъстък са също много богати на омега-3. Редовната им консумация значително намалява негативните емоции, предизвикани от стреса.  

Портокалите, черният чай и млякото са също врагове на стреса.   Оранжевият плод  съдържа голямо количество витамин С. Той понижава нивата на кортизола и укрепва имунната система.

 Редовната консумация на черен чай ограничава отделянето на стресовия хормон. Калцият в млякото пък намалява тревожността,  безпокойството и напрежението. Подобен ефект има и жълтият кантарион, който се препоръчва при леки форми на депресия. 

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:57
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате