Внимавайте със замразените храни

Четвъртък, 20 Юни 2013 15:15 Публикувана в Здраве Прочетена 751 пъти

Единственият начин да разберем съдържанието на замразените полуфабрикати е да се доверим на етикета. Там, по закон, трябва да бъдат посочени всички съставки на продукта. Особено внимание трябва да се обръща на процентното съдържание на растителните белтъчини, фосфатите, ароматизаторите и вкусовите добавки.

Под растителни белтъчини се има предвид соя. Редица изследвания вече доказаха, че тя влияе отрицателно на половите хормони. Тя е особено опасна за човешките ембриони и децата. В замразените храни соевото брашно надвишава количеството кайма. Голяма част от производителите го употребяват в големи количества, защото то силно набухва при термична обработка. Това прави продуктите да изглеждат по-големи. Фосфатите пък правят месото да изглежда по-сочно.

Обръщайте особено внимание на съдържанието на дифосфати, пирофосфати, трифосфати и полифосфати. Ароматизаторите и добавки като глутаминовата киселина правят храната по-вкусна. Ако замразените полуфабрикати съдържат висок процент от тези съставки това означава, че продуктът е съмнителен и в някои случаи вреден за здравето.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:45
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате