Не пренебрегвайте болката

Неприятното усещане в челюстта и прасеца могат да ви спасят от инфаркт
Понеделник, 24 Юни 2013 12:27 Публикувана в Здраве Прочетена 3972 пъти

 Голяма част от болките, които изпитваме са строго симптоматични и фиксирани. Като например, когато те боли главата – имаш главоболие, когато те боли стомаха – имаш гастрит, язва или някое друго стомашно разстройство. Човешкото тяло обаче функционира по странен за „неспециалистите“ начин и често неясните и появилите се на странни места болки са пренебрегвани от много хора.

Всеки един от нас многократно е използвал изречението „ще ми мине“, изпивал е някое и друго болкоуспокояващо и е забравял за проблема.  Добрата новина в тези случаи е, че тялото ни подсказва, че нещо не е наред. Лошата е, че ние пренебрегваме сигналите. Ето и някои „нестандартни“ болки, които в никакъв случай не трябва да се игнорират:

Болка в челюстта

 Тази болка е различна от зъбобола и обикновено се появява в долната челюст. Внезапната, рязка болка в тази област много често е признак на дебнещ зад ъгъла инфаркт. Много хора я пренебрегват, тъй като смятат, че проблемите в сърдечно-съдовата система се изразяват с болки в гърдите и изтръпване на горните крайници.   Неочакваната  болка в челюстта, гърлото и корема  много често е знак, че сърцето е стресирано. Това е предупреждение за предстоящ миокарден инфаркт.

Болка в кръста

 Ако имате болки в кръста, това не винаги означава, че те са резултат от физическо пренатоварване, дископатия или други гръбначни проблеми. Болката в долната част на гърба е едно от най-честите, но и най-пренебрегвани оплаквания. Много често тя ни алармира за бъбречни проблеми като инфекци и туморни образувания.

Коремна болка

Болката в корема може да се дължи на проблеми с бъбреците, белите дробове или матката. също могат да доведат до дискомфорт в коремната област. Болка в горната дясна част на корема може да е сигнал за проблеми с жлъчния мехур. Горната абдоминална болка, придружена с болки в гърба, могат да бъдат признак на възпаление на панкреаса. Мъчителната болка в стомаха може да подсказва за хепатит или цироза.

Болка в прасеца

  В случай, че не е свързана с физическо пренатоварване, болката в прасеца често се дължи на наличието на съсирек, който запушва кръвоносните съдове и затруднява циркулацията на кръвта. Ако болката е придружена и с оток, това вече е сигурен признак за  венозна тромбоза.

Изтръпване на крайниците

  Продължителното и редовно изтръпване на крайниците, което не е предизвикано от заседяване за дълго време на едно място или в една поза, може да е признак за увреждане на нервите. Симптоми като „мравучкане“, или чувство за парене са често срещани признаци на периферна невропатия.

Болка в тестисите  

Продължителната болка в тестисите не трябва да бъде пренебрегвана. Тя може да бъде резултат на удар, херния, възпаление на семепроводите и даже рак. Ако имате чувството, че скротумът ви е пълен със спагети, причината най-вероятно е разширени вени.

Главоболие  

Внезапната, ослепителна болка в главата може да е признак на исхемичен инсулт или на нарушения в мозъчното кръвообращение. Ако болките са придружени с нарушения в говора, вестибулацията и замъглено зрение това означава, че имате така наречените транзиторни исхемични атаки, които са предвестниците на  „истинския“ инсулт.

Тазова болка по време на секс

Ако имате болка или дискомфорт в областта на таза по време на секс, трябва да знаете, че това е един от сериозните симптоми на кисти на яйчниците, както и за възпалителен процес в тазо-бедрената област. Тя може да е резултат от бактериална инфекция на матката и фалопиевите тръби, което  може да доведе до безплодие. Болката може да е придружена и от други симптоми като често уриниране или болки в долната част на корема.

Болка в ставите  

Артрозата е основният източник на болките в ставите, но те могат да бъдат причинени и от лупус - хронично автоимунно заболяване, което нарушава функцията на вътрешните органи.  Хепатитът, който засяга предимно черния дроб, също причинява ставни болки. Много други инфекциозни заболявания, като например морбили и варицела - също предизвикат болки в ставите.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:39
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате