Дебелата талия скапва сърцето

Вторник, 02 Юли 2013 14:17 Публикувана в Здраве Прочетена 995 пъти

Мазнините, натрупани около талията повишават риска от сърдечносъдови заболявания с 15%,  алармира международен екип от кардиолози.  Паласките са не само индикатор за наднормено тегло, но сигнал за сърдечни дисфункции  и диабет от втори тип, твърдят американски учени.

При жените за нормална се смята талията до 90 см, а при мъжете – до 100 см. Според изследователите, друг важен показател за повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет  е обиколката на врата. Колкото по-дебел е той, толкова по-ниско е нивото на “добрия” холестерол, а съдържанието на глюкоза в кръвта е повишено.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 16:36
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате