Роджър Уотърс се поклони пред гроба на майор Томпсън в навечерието на грандиозното си шоу

Петък, 30 Август 2013 08:41 Публикувана в Арт Прочетена 1027 пъти

Легендарният Роджър Уотърс посети гроба на британския майор Франк Томпсън, погребан в България по време на Втората световна война, край ботевградското село Литаково. Ексбасът и вокал на Pink Floyd пожела да се поклони пред гроба на майор Франк Томпсън необезпокояван. Причината да дойде в Литаково е защото в момента чете мемоарите за британския военен пилот.Остават броени часове до дългоочаквания концерт на Роджър Уотърс тази вечер. Той пристигна в България с частния си самолет, веднага след шоуто си в Букурещ.

Уотърс ще се срещне със свои фенове, печеливши от различни игри преди концерта си. Те ще имат уникалния шанс да се разходят заедно с него зад кулисите на шоуто и да присъстват на репетицията на легендарния музикант, преди шоуто му. На Националния стадион "Васил Левски" текат с пълна сила приготовленията за концерта. На грандиозната сцена в сектор Г бе издигната огромната Стена, висока 12 метра и широка цели 150 метра. На нея ще се прожектира ефектната мултимедия, включваща невиждани досега кадри, сцени и снимки. Вече е в София цялото оборудване за грандиозното шоу. Последно пристигнаха ТИР-овете с озвучителната и осветителна техника, които са уникални за подобно събитие. Тя ще бъде изградена от общо 1000 тухли, изработени от специален материал, които ще бъдат разрушени в края на шоуто.

Томпсън е загинал в България по време на Втората световна война. Франк Томпсън е роден на 17 август 1920 г. в град Дарджилинг, Британска Индия. Произхожда от левичарско семейство. През 1939 г., докато учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Великобритания под влиянието на своята близка приятелка Айрис Мърдок. Въпреки това, той изразява несъгласие с продиктуваната от пакта Молотов - Рибентроп политика на комунистическата партия за неутралитет в започващата Втора световна война. Постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в Северна Африка, Близкия Изток и Сицилия. Негов идеал е Георги Димитров.На 25 януари 1944 г. майор Томпсън е спуснат с парашут в Македония, за да осъществява връзката между британското командване и партизанските части, ръководени от Славчо Трънски. Включва се в британската военна мисия Mulligatawny (командир, майор Мостин Дейвис). След гибелта на майор Дейвис, обособява отделна британска мисия Claridges в състав: майор Франк Томпсън, сержант Кенет Скот, сержант Джон Уолкър и сержант Ник Мървин.През май 1944 г. мисията е включена с състава на щаба на Втора софийска народоосвободителна бригада и осъществява връзката между Главния щаб на НОВА и британската Балканска секция на Управлението за стратегическа отбрана в Кайро. На 23 май 1944 г. участва в сблъсъка на Българската войска и жандармерия с партизанската Втора софийска народоосвободителна бригада в битката при с. Батулия. При боя в местността Марина Томпсън е ранен, заловен и разпитван от Разузнавателната служба при Щаба на войската. През нощта на 10 юни 1944 г. е изведен от ареста и разстрелян в района на местността "Калето" в село Литаково заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбинов. \СД

Последно променена в Вторник, 03 Септември 2013 12:46
Влезте, за да коментирате