И протестиращи, и социалисти се кълнат в "Стената"

Петък, 30 Август 2013 17:41 Публикувана в Арт Прочетена 1630 пъти

Протестиращите се мобилизират за "Стената", БСП се идентифицира с майор Томпсън. Музикалната легенда от “Пинк Флойд” Роджър Уотърс загатна, че ще отправи послание за политическата ситуация в България от сцената на шоуто си “Стената”, което се очаква с голям интерес тази вечер на Националния стадион “Васил Левски”.В интервю за БНТ рок музикантът каза, че подготвя послание на български език, без да разкрие повече подробности.“Когато има нещо специфично на дадено място, аз обикновено го включвам в шоуто. Очевидно не говоря вашия език, така че трябва да използвам фонетика за изписването на моето послание, защото българският ми е ужасен. Но въпреки това си струва да опитам”, спомена само Уотърс.

Той определи замисъла на шоуто така: Когато започнахме да правим планове за това ново шоу през 2009-а, решихме, че то не трябва да бъде за един 32-годишен мъж, който пише колко е нещастен, защото аз вече не съм този човек, но трябва да има политическо и обществено послание за това какво се случва днес по света. Повече за стените, които съществуват днес, които ни разделят от човещината, създадени от политическите граници, но и от идеологически, религиозни и икономически различия. В началото на август шоуто “Стената” предизвика истински възторг в Истанбул, където премина под знака на протестите на площад “Таксим”.След като от сцената отшумяха последните акорди от култовата песен на Pink Floyd “Another Brick In The Wall”, в изпълнението на която участие взимат турски деца, върху декора се появиха лицата и имената на загинали по време на сблъсъците между полицията и демонстранти на “Таксим”. “Здравейте, добре дошли, радвам се да бъда тук”, обърна се към феновете Уотърс на турски, след което екзалтираната публика започва да скандира: “Всяко място на Таксим е съпротива!”.Участниците в българските протести също са вдъхновени от концерта тази вечер и вече се организират да присъстват пред стадиона. Зрители на концерта на "Рамщайн" през юли споделиха, че изпълненията им са били съпътствани от викове "Оставка!".При пристигането на Роджър Уотърс в София изненадващо пресцентърът на БСП разпространи съобщение за предстоящото му посещение на гроба на британския майор Франк Томпсън до Литаково. 
Изглежда, причината червените депутати да припознаят Уотърс за свой е решението му да посети гроба не просто на един англичанин, загинал в България, а на англичанин-комунист. Майор Франк Томпсън е британски офицер, който е бил свръзка между армията на кралството и партизанското движение на НОВА (Народноосвободителна въстаническа армия) в България по време на Втората световна война. Той постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в Северна Африка, Близкия изток и Сицилия. На 25 януари 1944 г. капитан Томпсън е спуснат с парашут в Македония, за да осъществява връзката между британското командване и партизанските части, ръководени от Славчо Трънски.

Последно променена в Вторник, 03 Септември 2013 12:45
Влезте, за да коментирате