Марио Варгас Льоса: Четящите са трудни за манипулиране

Марио Варгас Льоса: Четящите са трудни за манипулиране
Вторник, 21 Май 2013 12:35 Публикувана в Арт Прочетена 749 пъти
Марио Варгас Льоса Марио Варгас Льоса

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса беше удостоен с отличието доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се срещна с читателите в препълнената 65-а аудитория.
"Културата не може да бъде само едно зрелище. Това, което се случва днес, особено в развитите страни е, че тя е станала едно развлечение, форма за разсейване и всеки път се превръща във все по-голям спектакъл", заяви  испано-перуанският писател.
"Мнозина мислят, че литературата е забавление, разсейване от ежедневието и време за губене. Хубавата литература не е само едно хоби, тя е фундаментална за еволюцията на индивидите. Прави ни активни, креативни и информирани. Тя е изключително важна за едно живо общество и поправя път към прогреса и цивилизацията", смята писателят.
Според него литературата възпитава: "Четящите хора са много по-трудни за манипулиране. Тя е опасност за режимите, които казват, че животът е добре устроен. А действителността никога няма да бъде добре устроена, никога няма да може да отговори на всички желания".
"Литературата е едно удоволствие, което има голяма сила. Не може да бъде същото като един цирк или мюзикъл, защото в противен случай ще възпрепятства човешкия прогрес. Културата трябва да поддържа ценностите, да насочва кое е важно, кое не, кое е добро и лошо, кое е красиво и кое грозно. Ако това се изгуби, какво става с нашата епоха?", пита Льоса, утвърдил се като един от най-значимите автори в испаноезичната култура.
Варгас Льоса дойде в София за премиерата на книгата му "Пантелеон и посетителката". Заглавието се определя като безжалостна сатира срещу бюрокрацията и военщината. През 1990 се кандидатира за президент на Перу и губи изборите срещу Алберто Фухимори. По-късно заминава за Испания, след което се връща в столицата на Перу Лима.
Марио Варгас Льоса си спечелва световна слава още с първата си книга "Градът и кучетата", излязла през 1962 г. Веднага е обявен за един от основните представители на латиноамериканската литературна вълна заедно с Хулио Кортасар, Карлос Фуентес и Габриел Гарсия Маркес.
Варгас Льоса написва и други знаменити книги като "Разговор в катедралата", "Зелената къща", "Леля Хулия и писачът", "Празникът на Козела", "Кой уби Паломино Молеро?" и други.

Последно променена в Неделя, 26 Май 2013 15:26
Влезте, за да коментирате